Kongatják a vészharangot: hepatitis vírus fertőzi a sertéshúst

agrarszektor.hu
Hepatitis E vírussal fertőzött sertéshúsból készült termékeket találtak Angliában, amelyek embernél akut májgyulladást is okozhatnak. A veszélyes élelmiszerek Németországból, Hollandiából és más nyugat-európai országokból kerültek a szigetországba, ahol a táplálkozási szokások segítik a súlyos betegségek terjedését. Az esetek kapcsán egyre többen vetnek fel szélesebb körű európai élelmiszer-biztonsági problémát. A jól átsütött vagy megfőzött hús ugyanakkor többnyire ártalmatlan, ha viszont előkezelés nélkül kerül a termékekbe, könnyen bajt okozhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A májat támadja meg, és szélsőséges esetben bénulást és halált is okozhat a hepatitis E vírus, amely egyre több esetben bukkan fel az angliai sertéshúsokban - hangzott el egy liverpooli konferencián. A veszélyes kórokozót legtöbbször sonkákban és szalámikban észlelték. Évente 60 ezer embert érint a vírus okozta betegség Angliában, és a súlyos kimenetelű esetek száma 2010 óta 368-ról több mint háromszorosára, 1244-re emelkedett tavaly.

A lappangási idő két héttől két hónapig terjedhet. A hepatitis E-fertőzés elsősorban fekáliával szennyezett élelmiszer elfogyasztása útján kerülhet az emberi szervezetbe. A trópusi országokban leggyakrabban a piszkos ivóvíz révén, míg Angliában az ottani táplálkozások szokások miatt, a nem elég alaposan átsütött vagy megfőzött fertőzött állatok húsának elfogyasztásával. A fertőzés terhes anyák esetében akár a magzatra is átterjedhet.

A brit sertések akár 90 százalékában is jelen lehet a hepatitis E vírus, de csupán egy százalékukban az egészségre is veszélyes mértékben. A mostani problémát az Európa más részeiből érkező hús okozza, a fertőzések jó része holland, dán, francia és német állatoktól származik. Valami elromlott az európai élelmiszerláncban - mondja Harry Dalton, az exeteri egyetem gasztroenterológusa.

A brit szakemberek az utóbbi néhány évben figyeltek fel rá, hogy április-május környékén megnövekszik az idegrendszeri problémákat okozó hepatitis E vírusfertőzések száma. Nemcsak Angliában, de Németországban és Hollandiában, vagyis a kontinens sertéstenyésztő "nagyhatalmaiban" is.

Ez jórészt a táplálkozási szokásokkal függ össze, hiszen a jól átsütött vagy megfőzött hús minimális kockázatot rejt magában. A kolbászt legalább 20 percig kell sütni, a szalonna is legyen jó ropogós elfogyasztás előtt, mert a vírus "hőálló", így minimum 2 percig 71 Celsius-fok feletti forróságnak kell kitenni. Ha viszont kezeletlenül kerül bizonyos késztermékekbe (például szalámikba), akkor nagyon keveset tehetünk ellene.

Egy angol fogyasztó a The Times újságnak elmondta, hogy nála a fertőzés influenzaszerű tünetekkel kezdődött. A fájdalmak aztán átterjedtek a karjára és a vállára is, majd légzési nehézségekkel kórházba került. Valószínűleg egy Hollandiából származó szalámi okozhatta a bajt, ami miatt eredeti foglalkozását, a kertészkedést sem tudja folytatni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?