Új integráció: a jövő évi választásokig mindent elnapoltak

Nem kerül a kormány, illetve a parlament elé idén ősszel az agrárintegrációs tevékenység újraszabályozására készült koncepció. A témában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) dolgozott ki átfogó javaslatot, amely a jövő évi országgyűlési választások után kerülhet napirendre. A NAK eredeti szabályozási anyaga elsősorban azért váltott ki ágazati vitákat, mert az országos integrátoroknak megállapodás megkötését írta volna elő a kormánnyal. E kitételt azonban az agrárszektor.hu információi szerint mára törölték az átdolgozott koncepcióról.

Átmenetileg lekerült a napirendről a hazai agrárintegrátori tevékenység átfogó újraszabályozása - értesült az agrárszektor.hu. Tavasszal a Földművelésügyi Minisztérium is bejelentette, hogy dolgozik a termelői szerződéses rendszer átalakításán, de agrárintegrációs témában végül a NAK dolgozott ki részletes koncepciót, amelyet a köztestület társadalmi vitára is bocsátott.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Az eredeti elképzelések szerint a szabályozási javaslatokból készült jogszabálytervezetet az ősszel tárgyalta volna meg a kormány, illetve a parlament, de az agrárszektor.hu információ szerint ilyen előterjesztés idén nem kerül a kabinet elé. Az agrárintegrációs koncepció várhatóan a jövő évi parlament választások után tűzik újra terítékre.

A NAK-féle szabályozási javaslatcsomag lényege, hogy javítaná a mezőgazdasági termelők szerződéses pozíciót, miközben az integrátorok számára kiszámíthatóbb jogi környezetet teremtene. Ehhez önkéntességi alapon erősítené a termelők és az integrátorok közötti hosszú távú szerződéses kapcsolatokat, és ehhez különböző kedvezményeket rendelne. Ágazati vitákat váltott azonban ki, hogy az eredeti koncepció szerint megállapodást kellett volna kötnie a kormánnyal annak a vállalkozásnak, amely a jövőben országos integrátorként akart volna működni. Bár a kormánymegállapodás megkötése nem lett volna kötelező, elestek volna az integrátoroknak nyújtott állami kedvezményektől azok, akik ilyet nem írtak volna alá a kabinettel.

Értesüléseink szerint a NAK a társadalmi egyeztetés nyomán átdolgozta a szabályozási elképzeléseket. A változtatások részeként törölte a koncepcióból azt a passzust, amely az országos integrátoroknak kormánymegállapodás létesítését írta elő.

Mint ismert, az integrátorszervezetek a mezőgazdasági termelőknek különböző szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek közül az inputanyag-forgalmazás, a gép- és alkatrész-kereskedelem, a terményfelvásárlás és a szaktanácsadás a legjelentősebb. Ma a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. vezeti a hazai agrárintegrátori piacot a cseh Andrej Babis érdekeltségébe tartozó bábolnai IKR Agrár Kft. előtt, de több élelmiszeripari cég - például a szintén Csányi-tulajdonú Bonafarm Csoport vagy a székesfehérvári Alföldi Tej Kft. - is integrátori szerepet tölt be.

A kamarai koncepció az élelmiszergazdasági hozzáadott érték növelése érdekében azt is előírná, hogy az integrátoroknak a jövőben élelmiszeripari tevékenységet is kellene végezniük. E kritériumok alapján pillanatnyilag sem a KITE, sem az IKR Agrár nem felelne meg az integrátori követelményeknek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06