2023. március 23. csütörtök Emőke

Irreálisan olcsó, kínai feliratú UHT-tej nyomja le a magyar árakat

agrarszektor.hu
Kínai feliratozású, Németországban gyártott irreálisan olcsó UHT-tej nyomja le a hazai tejárakat. Az ágazati szereplőket tömörítő terméktanács 5 százalékos áfát sürget a hosszabb eltarthatósági idejű (UHT, ESL) tejekre is a sokszor áfacsalásra utaló piaci visszaélések miatt. Az áfacsökkentések "élharcosának" számító Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatja a terméktanács javaslatát.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Literenként 99 forintos, irreálisan alacsony áron forgalmaz egy hazai nagykereskedő cég Németországban gyártott, de kínai felirattal ellátott UHT-tejet - mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a NAK tejpiaci egyeztetésén. Az elnök szerint az ilyen olcsó termékek sokszor áfacsalásra, vagy megkérdőjelezhető minőségre utalnak. Az árak letörésével károkat okoznak a hazai tejszektornak és a fogyasztókat is becsapják, ezért a terméktanács sürgeti, hogy az UHT és ESL tejekre is 5 százalékos áfa lépjen életbe a 18 százalékos jelenlegi kulcs helyett.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatja a terméktanács áfacsökkentési javaslatát, mert előrelépést jelentene a feketegazdaság elleni küzdelemben - mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Mint ismert, a köztestület az utóbbi időszakban több áfajavaslatot is készített, és további áfacsökkentéseket tartana szükségesnek az agrárpiacon.

Bár az Európai Unióban tavaly stabilizálódott a tejpiac, a tejtermelőknek továbbra is szélsőséges áringadozásokra kell felkészülniük - mondta Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója. Magyarországon a nyerstej kilogrammonkénti felvásárlási ára decemberre elérte a 102 forintot, de ez még mindig alacsonyabb, mint a többi visegrádi országban és 16-17 forinttal elmarad az európai átlagtól is. Ugyanakkor a tejágazat stabilizálódására utal, hogy több hazai feldolgozónál is versenyképesség-javító fejlesztések indultak meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09