Túl sok cianid a barackmagban - Riasztást adtak ki

MTI
A megengedettnél magasabb cianidtartalom miatt riasztást adott ki a holland hatóság egy keserű sárgabarackmag étrendkiegészítőre. A termékből 12 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak.

A 200 grammos kiszerelésű PlanetBIO termék minőségmegőrzési ideje 2019. április 15., RASFF referenciaszáma pedig 2018.0334 - áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében. A Nébih az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült arról, hogy a magas cianidtartalmú termékből Magyarországra is érkezett, ezért felvette a kapcsolatot a belföldi forgalmazókkal.

A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található. Az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át, a cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom- és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halált okoz.

A sárgabarackmagok amigdalin tartalma eltérő lehet. Az utóbbi években több RASFF bejelentés is volt, mivel több sárgabarackmagban vagy keserűmandulában magas cianid tartalmat mértek, sőt volt olyan eset, amikor egy sárgabarackmag-fogyasztó kórházba került cianidmérgezéssel.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2016-ban kiadott véleménye szerint a felnőttek több mint három kicsi, vagy kevesebb mint fél nagy nyers sárgabarackmag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos szintet. A kisgyermekeknél már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatos lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?