Egyre koncentráltabb beszerzésre törekszenek az áruházláncok

agrarszektor.hu
Az Euler Hermes elemzése szerint Magyarországon stabilan tartja ezüstérmes pozícióját a Coop, amelyik 2016-ban 1,871 milliárd eurós bevételt ért el. A CBA bronzérmes lett a maga 1,6 milliárd eurós forgalmával. Az áruházláncok helyzete sem könnyű, amit a beszállítóikkal is éreztetnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavaly az élelmiszer-értékesítés 2,6 százalékkal nőtt a GKI adatai szerint. Az Euler Hermes iparági elemzése arra kereste a választ, folytatódhat-e a konjunktúra 2018-ban is. A hitelbiztosító elemzéséből kiderült, hogy az előző évekhez képest nincs érdemi változás az erőviszonyok terén, továbbra is a nemzetközi kiskereskedelmi láncok uralják a magyar piacot. A Tesco - a rendelkezésre álló legutolsó, teljes üzleti évre vonatkozó, 2016-os adatok alapján - magabiztosan őrzi piacvezető helyét 2 milliárd eurót meghaladó éves árbevétellel, őt követi a magyar Coop 1,87 milliárd eurós forgalommal, míg a bronzérmes CBA 1,6 milliárd eurót ért el. A Reál pedig az ötödik helyen áll 1,2 milliárd euróval. Bár a boltszámok tekintetében a hazai kereskedelmi láncok jelentősen meghaladják a nemzetközi cégekét, a magyar cégek bevétele csupán 70 százalékát teszi ki a multinacionális társaságok forgalmának.

Egyre nagyobb kihívást jelent a munkaerőhiány kezelése, illetve a meglévő munkaerő megtartása a szegmensben. Emiatt a kiskereskedők arra kényszerülhetnek, hogy csökkentsék a boltszámot, vagy korlátozzák a nyitva tartást. Azoknál a láncoknál pedig, amelyek a növekedést új üzletek nyitásával tervezik fenntartani, ott a finanszírozás módja (tagi kölcsön, banki hitel) lehet hatással a kockázatokra. További kockázati tényező, hogy milyen beszerzési struktúrával, logisztikai hálózattal rendelkeznek a boltok, illetve mennyire képesek koncentrálni a beszerzéseiket.

 Mindez az agrárium nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy az eddigieknél is nagyobb árualapra van szükség ahhoz, hogy egy lánc beszállítója maradhasson az üzem. Vagyis vagy szövetkezni kell, vagy növelni a gazdaság méretét.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02