Húspiaci csalások: ehető vonalkód a hamisítók ellen

agrarszektor.hu
Láthatatlan és ehető vonalkódot fejlesztenek ki kutatók annak érdekében, hogy nyomon követhetővé váljanak a kereskedelmi forgalomban lévő húsok. Az új vonalkódok mobiltelefonnal is leolvashatók lesznek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az élelmiszerpiaci csalások egyik legveszélyeztetettebb terepe a hússzektor, ezért kutatók ehető és láthatatlan vonalkódot fejlesztenek ki, amely okostelefonnal is leolvasható lesz. Így a fogyasztók is leellenőrizhetik, honnan származik például a marhahús és hol dolgozták fel azt.

Hogyan működik majd a technológia?
1. A húsokat bepermetezik ehető szilícium-dioxiddal a vágóhídakon.
2. A permet egyedülálló ujjlenyomatot hagy a húson, amelyet egy úgynevezett "hiperspektrális" pisztoly segítségével lehet majd leolvasni és azonosítani.
3. A pisztoly (alapvetően egy fejlett vonalkód-leolvasó) fényt világít a szórófej mikrorészecskéire, és visszaveri az egyedi hullámhosszát.
4. Ez a hullámhossz lényegében egyedülálló sorozatszámként működik, amely feltünteti a hús teljes eredetét.
5. A jövőben lehetővé válik majd az információ beszkennelése egy okostelefon segítségével.

A technológiát Ausztráliában fejlesztik ki, és az év végére várhatóan már használható is lesz. Az új vonalkódot először a tejtermékeknél és a boroknál tesztelnék, mivel ahhoz, hogy a húsokon is alkalmazni tudják, az emberi fogyasztásra vonatkozó hatósági engedélyezésnek is meg kell történnie.

Kínában egyébként becslések szerint az ausztrál márkajelzéssel ellátott marhahúsoknak mindössze 50 százaléka származik ma ténylegesen a szigetországból. Az új technológiától azt várják, hogy az emberek többsége pozitívan fogadja majd, ezzel párhuzamosan pedig az élelmiszerpiaci csaloások is visszaszorulnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?