Lisztkukac-burger és selyemhernyó-snack. Már kaphatók!

agrarszektor.hu
Tavaly év elején az "újszerű élelmiszerek" szabályozása egységessé vált Európában, így a rovarfehérjéket hamarabb engedélyezik humán táplálkozásra, mint az állati takarmányokban. A siker garantált, ha a gyártó a vásárlók környezet- és egészségtudatosságát veszi célkeresztbe.
EZ IS ÉRDEKELHET

A rovarok tenyésztése és humán célú felhasználása már több tagállamban is meghonosodott az elmúlt évtizedben , noha nem volt egyértelmű a szabályozása. Hazánkban a hobbiállat-tartók kiszolgálására indultak eddig rovartenyésztő vállalkozások, de a piac bővüléséből ők is profitálhatnak. Tavaly már megjelentek az üzletláncokban a helyben gyártott rovarkészítmények, így például a német a Rewe polcain a lisztkukac-burger.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Indul a piaci verseny!

Eddig jóformán csak a hollandok és a belgák értelmezték úgy az uniós élelmiszer-rendeletet, hogy az lehetővé teszi a rovarok elfogyasztását. Mostantól bárki versenybe szállhat ezen az új piacon. Az osnabrücki székhelyű Bugfoundation nevű vállalkozás azért döntött a zamatos burgerek mellett, mert úgy vélik, a német fogyasztó még nem eléggé felkészült a rovar látványára, őrölt és ízesített formában azonban talán elfogadja ezt az újdonságot.

A lisztbogár könnyen tenyészthető, tartása a gyártók szerint 100-szor kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával és tizedannyi takarmány felhasználásával jár, mint a szarvasmarha esetében.

A lárvák egy "humánus" fagyasztást követően örök álomba merülnek, ekkor egészben megőrlik őket - egy gramm sem vész kárba - , mondja Max Krämer, a Bugfoundation egyik alapítója. A cég burgereiből egyetlen pogácsa mintegy ezer lárvából készül, a 174 grammos, 6 darabos kiszerelés pedig csaknem 6 eurót kóstál.

A tavaly óta élő új élelmiszer-rendelet lökést adhat minden hasonló kezdeményezésnek. Egyrészt egységesebb, másrészt egyszerűbb forgalomba hozatali feltételeket támaszt az újszerű élelmiszerekkel szemben. Mostantól az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal állasfoglalása alapján az Európai Biztosság dönt az adott termék engedélyezéséről, és nem a nemzetállamok élelmiszerhatósága. A döntést a tagország csak tudomásul veszi. A termék ezután felkerül egy uniós litára, amely minden engedélyezett élelmiszert tartalmaz, beleértve azok gyártási leírását és a felhasználásuk feltételeit. Ha egy forgalamzó úgy dönt, hogy a listán szereplő tétellel azonos specifikációjú, új termékkel jelenik meg a piacon, azt mostantól külön engedélyezési eljárás nélkül megteheti. Az termék egészségügyi hatásait vizsgálni sem kell, ha az harmadik országokban már bizonyítottan legalább 25 éve biztonságosan fogyasztott, tradicionális élelmiszer.

Hívószók: környezet és egészség

A rovarfehérjét alkalmazó cégek gyorsan ráéreztek arra, hogyan nyerhetik el az európaiak szívét: ez a termék sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagy hátra, mint az emlősállatokból készült élelmiszerek.

A fenntarthatóság iránt elkötelezett fogyasztókat óvatosan kell megkörnyékezni: az első európaiaknak szánt termékeken nem fog látszani, hogy rovarból készültek.

Legkézenfekvőbb a rovarok lisztté őrlése és különféle tésztákban való felhasználása. E célra felhasználható például a tücskök lisztje. A környezetvédelem mellett a termék egészséges voltát is hangsúlyozzák a gyártók. A tücsökliszt magas fehérje-, omega-3 zsírsav-, vas- és magnéziumtartalommal rendelkezik, ugyanakkor kalóriában szegény. Íze jellegzetes, pörkölt mogyoróra emlékeztető; a búzaliszttel kellemes elegyet alkot. A 20 százaléknyi rovarkiegészítéssel készülő tészta új piaci lehetőségeket jelenthet sokak számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy kilogrammnyi tücsökfehérje előállítása ötödannyi takarmányt igényel, mintha szarvasmarhából készülne. A tücskök közel hat hétig növekednek, és teljes mértékben elfogyaszthatók, míg a szarvasmarhák 15-30 hónapig növekednek, és végső súlyuknak csupán fele fogyasztható el. Eddigi becslések alapján a tücsök a fehérjetermelés szempontjából 20 százalékkal hatékonyabb a szarvasmarhánál. Selyemhernyóból pedig már snacket is gyártanak Kínában. A 20 százaléknyi selyemhernyóporból készülő rágcsálnivalók magas fehérje-, rost-, ásványianyag- és vitamintartalommal rendelkeznek.

Ha valaki bele akarna vágni a rovartenyésztésbe, vagy csak jobban megismerkedne az újszerű termékekkel, az látogasson ki idén szeptemberben Potsdamba, ahol már ötödik alkalommal fogják megrendezni a nemzetközi Insecta kiállítást.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03