Óriási a munkaerőhiány a húsiparban: kevés a szakképzett hentes

agrarszektor.hu
Komoly munkaerőhiánnyal küzd a brit húsipar, a Brexit miatt ráadásul egyre több európai uniós munkavállaló hagyja ott az országot. Az Egyesült Királyságban nincs elég szakképzett hentes, így a külföldről érkező munkaerővel, akár több ezer munkahelyet is képesek lennének betölteni. A szakemberek szerint egy olyan vízumrendszert kellene létrehozni, amely megfelelő fizetéseket biztosít minden munkavállaló számára, és nem szezonális időre szól, hanem egész évre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egyre nagyobb problémákkal szembesül a brit húsipar a Brexit miatt. A szakemberek szerint ugyanis, ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, akkor sokkal nehezebb lesz elegendő munkaerőt találni az ágazatba, jelenleg ugyanis a brit húsfeldolgozó munkák 70 százalékát uniós munkavállalók töltik be. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A brit kormány 30 ezer fontos fizetést javasolt a "szakképzett", nem az Egyesült Királyságból származó munkavállalóknak, ez az érték azonban meghaladja a Brit Húsfeldolgozó Egyesület (BMPA) szakképzett henteseinek fizetését. Emiatt az uniós munkavállalók nem jogosultak arra, hogy az Egyesült Királyságban dolgozzanak, pedig több ezer betöltetlen munkahely van, főleg azért, mert nincs elég szakképzett brit hentes.

A BMPA elmondása szerint a brit húsiparban tevékenykedő vállalatok (mint sok más iparágban is) az európai uniós munkavállalók egyre nagyobb mértékű kivándorlását tapasztalják. Néhányan inkább visszatérnek az Európai Unióba a Brexit bizonytalansága, és a font összeomlása miatt. Az egyesület szerint megoldást jelentene, ha bevezetnének egy olyan vízumrendszert, amely megfelelő fizetések mellett mind a szakképzett, mind pedig a kevésbé szakképzett munkavállalók számára stabil munkahelyet biztosít. Ugyanakkor fontos lenne azt is kikötni, hogy nem szezonális, hanem egész évben tartó, állandó munkáról van szó. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28