Méregdrága magyar krumpli vagy a francia import: ennyi maradt a vásárlóknak

agrarszektor.hu
Szinte teljesen elfogyott a magyar burgonya a boltokból, és jelenleg már csak Franciaországból és Észak-Afrikából importált áru kapható a boltokban. Habár kisebb mennyiségben már a magyar új krumpli is elérhető a piacokon, ez azonban egyelőre kilogrammonként 1200-1300 forintos áron kapható.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Jelenleg már csak Franciaországban, illetve Észak-Afrikában termesztett burgonya kapható Magyarországon, a magyar burgonya ugyanis szinte teljesen elfogyott a boltokból, így a kereskedők kénytelenek importból fedezni a szükségleteket - mondta az InfoRádiónak Murai György, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnökségi tagja. Franciaországból  piros héjű burgonya érkezik, amit kifejezetten exportra, többek között Magyarországra termelnek. Észak-Afrikából is érkezik krumpli az országba, ez azonban évek óta jellemző, hogy ha a hazai áru elfogy a polcokról, akkor Afrikából pótolják a kereskedők - tette hozzá. 

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Februárban 66 százalékkal volt drágább a burgonya az egy évvel azelőtti árakhoz képest, ezt pedig az elmúlt két hónapban további kisebb drágulás követett - emelte ki Murai György, aki hozzátette, hogy a legnagyobb árrést a kereskedelem teszi az árura. Habár kisebb mennyiségben már megjelent a piacokon a magyar új krumpli, jelenleg azonban 1200-1300 forintos kilogrammonkénti áron kapható.

EZ IS ÉRDEKELHET
Ahogy azt az agrárszektor.hu is megírta, Csehországban sem jobb a helyzet, ahol a krumpli termelői ára 55 százalékkal emelkedett, a fogyasztók pedig 67 százalékos áremelkedést tapasztaltak a pultoknál még idén februárban is. Tavaly az aszály miatt Európa egész területén csökkent a zöldségfélék terméseredménye 2018-ban, és krumpliból ugyan 80 százalékban önellátó Csehország, de mivel az árak Európa-szinten elszabadultak, a termelők és a fogyasztók is sokkal nagyobb mértékű árugrást tapasztaltak, mint amennyi indokolt lett volna.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?