Vége a szabadföldi paradicsomnak és paprikának: már hiába keressük a hazait a boltokban

agrarszektor.hu
Ma már szinte mindenhol csak üvegházban termesztett paprikát és paradicsomot lehet vásárolni Magyarországon. Olyannyira, hogy az étkezési paradicsom csaknem 95 százaléka, a paprika pedig közel 85 százaléka innen származik. Annak, hogy eltűnt a szabadföldi paprika az áruházláncokból elsősorban az az oka, hogy idén már egyre kisebb területen folyt a termesztés, mivel nincs aki leszedje a termést, ugyanakkor az időjárás sem kedvezett a növénynek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Korábban arról szóltak a hírek, hogy idén 70-80 százalékkal is drágulhat a magyar paradicsom és paprika, az első félévet nézve azonban ez közel sincs így - mondta az InfoRádiónak Ledó Ferenc a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az első félévben a paradicsom a tavalyi árszint körül mozgott, majd az utolsó 3-4 hétben drasztikus áremelkedés történt az étkezési paradicsom piacán. Ezzel szemben a paprikánál mindössze 20-25 százalék körüli emelkedés tapasztalható eddig - tette hozzá. 

Eltűnt azonban a szabadföldi paprika és paradicsom a boltokból, elsősorban ugyanis a zárt térben, üvegházban termesztett zöldségeket lehet megvásárolni az áruházláncokban - tájékoztatott Ledó Ferenc. Az étkezési paradicsom 90-95 százaléka üvegházból származik, annak ellenére, hogy a házi kertekben és a piacokon még jelen van a szabadföldi, de például az áruházláncokba már senki nem szállít be szabadföldit. A paprika 80-85 százaléka érkezik üvegházból, aminek az az oka, hogy idén jelentősen kisebb területen folyt a termesztés, mert nincs, aki leszedje a zöldséget, ugyanakkor az elmúlt hónapok időjárása sem kedvezett a növénynek - emelte ki a szakember. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?