Itt vannak a legfrissebb számok az uniós zöldségtermesztésről: vannak meglepetések

Itt vannak a legfrissebb számok az uniós zöldségtermesztésről: vannak meglepetések

agrarszektor.hu
Az Európai Unióban termelt zöldségfélék összes mennyiségének csaknem a felét a paradicsom, a hagyma és a sárgarépa adja. E három faj termőterület- vagy hozambeli változásai jelentősen képes befolyásolni az Unió zöldségtermelésének eredményét. Az említett három zöldségfélén túl is tapasztalhatók említésre méltó változások.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az előzetes adatok szerint az Európai Unióban a zöldségtermés mennyisége a 2020 évben 59,53 millió tonna volt, ami közel 1%-kos csökkenés az előző évhez képest. Az egyes tagállamok és az egyes termékek tekintetében azonban eltérő eredmények vannak. A legnagyobb termelő országban, Spanyolországban a termés mennyisége csaknem 5%-kal csökkent az előző évhez képest. Ennek oka a hagyma és az ipari paradicsom esetén bekövetkezett mennyiségi visszaesés, melyek kihatással voltak az Európai Uniós összeredményre is - olvasható a FruitVeB oldalán.

Paprikából, padlizsánból és fejes káposztából azonban többet takarítottak be 2020-ban, mint az azt megelőző évben. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a 2020-as év értékelésekor Nagy-Britannia szerepelt az uniós tagállamok listáján. Nagy-Britannia egyébként a teljes EU 28-ak zöldségtermésének 4%-át adta.

2021-ben várhatóan még több ipari paradicsom

A paradicsom a legnagyobb volumenben termesztett zöldségféle az Európai Unióban, azonban nem a frisspiaci célú termesztés, hanem az ipari paradicsom adja a teljes mennyiség nagyobb hányadát. A vezető ipari paradicsomtermesztő tagállam Olaszország, ahol a 2020-ban 5,2 millió tonna ipari célú termést takarítottak be. A második helyen Spanyolország áll, itt azonban a kedvezőtlen időjárási körülmények és az amúgy is alacsonyabb kereslet visszavetette a 2020. évi termelést. Az előző évhez képest 22%-kal kevesebb paradicsomot takarítottak be a termelők, ami 2,7 millió tonnás mennyiséget jelentett tavaly. Portugália a harmadik a sorban, de az előző év a portugál termelők számára is kihívásokkal volt teli. Itt a szezon elején a korai fajták átlag alatti hozamokat produkáltak, a feldolgozói kapacitásokat egészen szeptemberig nem sikerült megfelelően kihasználni. A vezető három európai termelő idén a tavalyinál jobb eredményekre számít.

Frisspiaci paradicsom terén Spanyolország a vezető európai termelő, de 2020-ban ebben a szegmensben is kisebb volt a kibocsátása, mint az előző évben. Az exportorientált almeríai termelés évek óta visszaesést mutat, a termelők sorra váltanak más kultúrára, a paprika az egyik legnépszerűbb. Ennek oka, egyrészt, hogy a paradicsom munkaerőigénye nagyobb, valamint ezt egyre nehezebb biztosítani és a munkaerő költsége is jelentősen növekedett. Másrészt az import komoly versenyhelyzetet idéz elő, nagyon nehéz a marokkói áru árával versenyezni. Harmadrészt a technológia fejlődésével az északi országokban is egyre növekszik az önellátás aránya.

Kevesebb a spanyol hagyma

Az EU-28-ak hagymatermése 2020-ban 6,2 millió tonna volt, ami a 2019. évi rekord mennyiségnél közel 5%-kal kevesebb hagymát jelent. Spanyolország a 2019. évi rekordhoz jelentős mennyiséggel járult hozzá, mivel itt is történelmi csúcsot ért el a betakarított hagyma mennyisége. Azonban ugyanez a helyzet a 2020. évi visszaesés esetében is, az európai összetermés visszaesése lényegében a spanyol termelés látványos csökkenésének köszönhető. Más tagállamokban stagnált vagy éppen növekedett a betakarított vöröshagyma mennyisége.

2019 óta Németország a legnagyobb sárgarépatermelő az Európai Unióban, Nagy-Britanniát és Lengyelországot is maga mögé utasítva. Az elmúlt öt évben itt nőtt a legnagyobb arányban ennek a gyökérzöldségnek a termelése az EU tagállamai közül, a többi tagországban stagnál a termelési volumen.

Növekedési pályán a paprika, padlizsán és a cukkini

Vannak zöldségfélék, melyek esetében több év távlatában is és az előző évhez képest is egyaránt növekedés tapasztalható. Ilyen például az étkezési paprika, 2010 és 2015 között folyamatosan nőtt a betakarított mennyiség, évente 3%-kal. A növekedésért elsősorban Spanyolország a felelős, ami részben a korábban ismertetett paradicsomról paprikára történő átállási tendenciának is köszönhető. De fejlődést mutat a padlizsán és a cukkini termelése is, előbbi esetében egy év alatt 6,5%-os volt a növekedés 2020-ban az előző évhez képest, ami figyelemre méltó. E két faj esetében a spanyol és az olasz termelés adja a növekmény túlnyomó részét. Említésre méltó felfelé tartó trend mentén alakul a fokhagyma és a spenót európai termésmennyisége is, de vannak visszaesést mutató kultúrák is, ilyenek például a póréhagyma, az endívia vagy az articsóka.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?