Rovarból készítenék ezentúl a legendás édességet: tényleg ekkora a baj?

Rovarból készítenék ezentúl a legendás édességet: tényleg ekkora a baj?

MTI
Környezetbaráttá változtatták a belga gofrit a Ghenti Egyetem kutatói, akik azzal kísérleteznek, hogy az édességekben lévő vajat rovarok lárvájának zsírjával helyettesítsék. A tudósok szerint a rovarzsír használata jóval fenntarthatóbb, mint a tejtermékeké.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A kutatók a fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre, majd egy konyhai centrifugával kiválasztották belőle a rovaralapú vajat. 

A rovaralapú hozzávalók használatának számos pozitív hozadéka van. Fentarthatóbbak, mivel a rovaroknak kevesebb területre van szükségük, mint a szarvasmarháknak, és jóval hatékonyabbak a táplálékuk átalakításakor. Továbbá kevesebb vízre van szükségük vaj előállításához

 - magyarázta Daylan Tzompa Sosa, a kutatás vezetője, bemutatva egy rovarvajból készült, frissen sütött belga gofrit.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A kutatók szerint tesztjeiken a fogyasztók nem éreztek semmilyen különbséget, ha a gofriban lévő, tejből készült vaj egynegyedét lárvazsírral váltották fel. Szokatlan ízről számoltak be viszont akkor, amikor fele-fele arányban tartalmazott vajat és lárvazsírt a gofri. A rovarokból készült ételeknek magas a fehérje, a vitamin, a rost és az ásványi anyag tartalmuk, és Európában máshol is kísérleteznek kutatók azzal, hogy környezetbarát, olcsó alternatívákat találjanak az állati termékek helyettesítésére.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban! (x)

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is. A KWS TOP4 kockázatkezelési rendszere 230 hektáron bizonyította átlag feletti képességét Pátyon.

EZT OLVASTAD MÁR?