Koronavírus: beindult a cukorfelvásárlási láz, de milyen hatással lesz ez a piacra?

Koronavírus: beindult a cukorfelvásárlási láz, de milyen hatással lesz ez a piacra?

Óriási cukorfelvásárlási láz vette kezdetét a koronavírus-járvány miatt, nem csak Magyarországon, de szerte a világon. Az agrárszektor.hu kérdésére Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. kereskedelmi igazgatója elmondta az, hogy ez hogyan hat majd a cukorpiacra, nagyban függ attól, milyen intézkedések születnek majd a továbbiakban a betegség miatt. Magyarország a cukorigényét nagy részben importból fedezi, így ha az áruk szabad mozgásában további korlátozások lépnek életbe, az nyilvánvalóan az árakra is hatással lehet majd.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kovács Gergely lapunkat arról tájékoztatta, hogy az elmúlt két hétben ők is szembesültek azzal, hogy a koronavírus miatt kezdetét vette egy bizonyos mértékű cukorfelvásárlási láz Magyarországon is, és látványosan megnőttek az igények, elsősorban a kiskereskedelemben. Hozzátette, a cukor korlátlanul eltartható, és ezek a többletigények nem jelentik azt, hogy az általános cukorfogyasztás emelkedni fog, ez ugyanis csak egy időbeni hatásként jelentkezik a piacon. 

Az, hogy milyen hatással lehet a cukorpiacra az úgynevezett "pánikvásárlás", a szakember szerint leginkább attól függ, hogy milyen további intézkedéseket vezetnek majd be a koronavírus miatt, ha ugyanis az áruk szabad mozgásában további korlátozások lépnek életbe (Szerbia például már megtiltotta az alapvető élelmiszerek, így a cukor exportját), az nyilván az árakon is érződni fog. A magyar piac döntő részben importból fedezi a cukorszükségleteit, így hazánk kitettsége sokkal nagyobb, mint a környező országoké - hangsúlyozta az igazgató. 

Arra is kíváncsiak voltunk, megnőhet-e idén cukorrépa termőterülete Magyarországon, változhat-e a gazdák vetési kedve, illetve segíti-e ezt bármilyen eszközzel a Magyar Cukor. Kovács Gergely közölte, hogy jelenleg a termelőkkel folytatott tárgyalások végéhez közelednek, hiszen a vetésidő már igencsak a közel van. 

Számítunk némi növekedésre a cukorrépa termőterülete kapcsán, de végleges számokat csak néhány hét múlva lehet majd látni. Ugyanakkor ajánlottunk egy új szerződéses konstrukciót is a termelőknek, amely magasabb fokú kiszámíthatóságot ad a számukra

 - emelte ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?