Egyetlen ábrán a szomorú valóság: aggasztó képet fest a magyar cukorrépahelyzet

MTI
Alig egyötödére esett vissza a magyar cukorrépa termésmennyisége az elmúlt 25 évben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése szerint, amíg 1995-ben majdnem 4,2 millió tonna cukorrépa termett Magyarországon, 2020-ra ez a mennyiség már csak 760 ezer tonnát tett ki. A legnagyobb zuhanás 2005 és 2008 között következett be, azóta egy nagyon gyenge emelkedés figyelhető meg a termésmennyiségben.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A túlélésért küzd a magyar cukorrépa-ágazat. Az elmúlt 25 évben 82%-kal csökkent a magyarországon megtermelt cukorrépa termésmennyisége - derült ki a KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI adataiból. A legnagyobb zuhanás 2005 és 2008 között történt, amikor a 3,5 millió tonnát is meghaladó magyar cukorrépatermés a történelmi mélypontnak számító 573 ezer tonnára csökkent.

A termésmennyiség csökkenése nem meglepő, hiszen az elmúlt húsz évben közel ugyanilyen mértékben változott a növény szántóföldi vetésterülete is. A KSH adatbázisa szerint amíg 2000-ben még 57466 hektáron takarítottak be cukorrépát, ez 2011-re már csak 13859 hektár volt. A 2005-2008 közötti időszakban a cukorrépa vetésterülete a 61,6 ezer hektárról 9,6 ezer hektárra esett vissza. Idén Magyarországon 12,4 ezer hektáron vetettek cukorrépát.

A cukorrépa termésmennyisége Magyarországon (1995-2020) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

Magyarországon már csak egyetlen helyen dolgozzák fel a cukorrépát, a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában. Ide tavaly 11 690 hektár termését szállították be a szerződéses termelők, a gyárban 2020-ban összesen 652 685 tonnát dolgoztak fel, amiből mintegy százezer tonna fehér cukor készült, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) értesülései szerint az utóbbi években már a horvátországi gyárakba is szállítanak cukorrépát a magyar termelők, elsősorban a jobb fizetési feltételek miatt. Az eszéki gyár ugyanis tonnánként 32 eurót fizetett a termelőknek a cukorrépáért, míg a kaposvári csak 26,27 eurót.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?