Külföldre viszik a magyar cukorrépát a termelők: ezért vállalják be a nagyobb fuvart

agrarszektor.hu
Közepes termést hozott tavaly a cukorrépa, a tavaszi hideg, az aszály és az intenzív csapadék is ártott a növénynek, ráadásul egyes térségekben a rengeteg esőben alacsonyabb lett a répa cukortartalma - írja a Világgazdaság keddi számában.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A lapnak Kelemen István, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) főtitkára elmondta, hogy az átlagtermés (16 százalékos cukortartalommal) hektáronként 55,83 tonna volt, ami közepesnek mondható. A termőterület az utóbbi években csökkent, elsősorban a cukor alacsony világpiaci ára miatt - jelezte a főtitkár.

A Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában véget ért a cukorfeldolgozási kampány. A gyárba 11 690 hektár termését szállították be a szerződéses termelők. Az ország egyetlen cukorgyárában - 16 százalékos cukortartalmú répára átszámítva - 652 685 tonnát dolgoztak fel. A mostani kampány során mintegy százezer tonna fehér cukor készült.

Az utóbbi években horvátországi gyárakba is szállítanak cukorrépát a termelők, elsősorban a jobb fizetési feltételek miatt. A CTOSZ adatai szerint az eszéki gyár 1550 hektárról vásárolt magyarországi nyersanyagot a tavalyi termésből. Egy évvel korábban az eszéki és a verőcei gyárba összesen 1217 hektárról szállítottak magyar termelők. A horvátországi fuvar jobban megérte: az eszéki gyár tonnánként 32 eurót fizetett a cukorrépáért, míg a kaposvári 26,27 eurót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?