Koronapánik: március 19-én megduplázódtak a zöldségárak

Koronapánik: március 19-én megduplázódtak a zöldségárak

agrarszektor.hu
A felvásárlási láz hatására azonnal emelkedni kezdett a zöldségfélék ára. Az árduplázódás túlzás, nem tükrözi a valós készleteket. Tény azonban, hogy számos termékből, még burgonyából is importra szorulunk, ezért a határok nehezebb átjárhatóságának tükröződnie kell a zöldségek árában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A koronavírus-járvány terjedése miatt hozott egyes kormányzati korlátozó intézkedések hatására a lakosság pánikszerűen vásárolni kezdett múlt hét elején - írja mfor.hu.  A felfokozott hangulatot néhány kereskedő megpróbálta kihasználni, de tény, hogy a logisztikai nehézségek miatt most nehezebben érkezhezhetnek meg hazánkba az importtermékek.

Az mfor.hu az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataiból rajzolt grafikonokon teszi látványossá a hajmeresztő drágulást. A burgonya kilós ára a nagybani piacon február vége óta 150-160 forint volt egészen múlt hét csütörtökig. Március 19-én viszont hirtelen több mint a duplájára nőtt az ára: 335 forintra. Ugyanilyen görbét ír le a sárgarépa ára is, hiszen a korábbi, heteken át tartó 150 forintos ár 300 forintra ugrott csütörtökön. Drasztikus áremelkedést mutatott a petrezselyem egységára is. Az árinformációs rendszer adatai alapján március 19-ig a nagybani piacon jellemző leggyakoribb, kilónkénti 450 forintos ár 900 forintra emelkedett.

Mindez a fogyasztói piacokon is éreztette a hatását. Az adatbázis a Fehérvári és Vámház körúti piacokra vonatkozóan tartalmaz adatokat. Eszerint múlt héten előző héthez képest a burgonya ára mindkét helyen szignifikánsan megugrott. A Fehérvári úti piacon 25, a belvároshoz közeli helyen 12 százalékkal. A két piac jellemző zöldségárait nézve a sárgarépa szintén 25 és 12 százalékkal emelkedett, egy hét alatt ugyanakkor a zeller, afehérkáposzta és a paprika egységára is 15-25 százalék közötti mértékben emelkedett.

Hosszabb ideig tartó eltartható gyümölcs az alma, ám egyik fajta esetében sem volt múlt héten jelentős áremelkedés a vizsgált piacokon. Ugyanakkor váratlanul nagyot nőtt a tojás ára a nagybani piacon. Míg korábban 35 forint volt a darabár, az március 19-én 40 forintra emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?