Erre senki sem számított: teljesen új csomagolást kaphatnak a sörök

Erre senki sem számított: teljesen új csomagolást kaphatnak a sörök

agrarszektor.hu
Forradalmasítja a söröspalackokat egy találmány. Az ötlet a Carslbergnek tetszik, a környezetvédők inkább a visszaváltást sürgetik. A kisüzemi sörfőzdéknek utóbbi viszont nem alternatíva, ráadásul most kihívásokkal küzdenek a járvány miatt, mondta az InfoRádióban Ali Rawech Szami, a Hop Top magyar kézműves sörfőzde tulajdonosa.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Avantium nevű holland biokémiai társaság azt reméli, hogy műanyag helyett ezentúl növényi alapanyagból állíthatják elő a tárolóedényeket, melyek a használat után gyorsan lebomlanak, olvasható az InfoRádió cikkében. A társaság terveivel már meg is nyerte a Carlsberget, a sörgyártó is átállna néhány éven belül a speciális kartonpalack csomagolásra. Eközben a környezetvédő szervezetek inkább szemléletváltást sürgetnek, az egyszer használatos csomagolás helyett a visszaváltási rendszerek erősítését.

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetről, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

Nagyon sok szempont van, elsősorban a minőség, majd a design határozza meg, milyen üvegeket választanak a sörgyártók. A kisüzemek elsősorban azért használnak egyutas, nem visszaváltható üvegeket, mert nem pasztörizált sörökről beszélünk, és már nagyon pici szennyeződés, vagy bármi, ami az üvegben marad, elegendő ahhoz, hogy megromoljon a sör, tehát nagyon veszélyes a tisztítás, visszaváltás, avatta be az InfoRádió hallgatóit a döntés hátterébe és a csomagolási reform nehézségeibe Ali Rawech Szami, a Hop Top magyar kézműves sörfőzde tulajdonosa. Ilyen kisüzemben ténylegesen jó minőségű mosóberendezéseket nagyon költségesen lehetne csak megvásárolni.

Egyszerűen nem lenne gazdaságos, nem lehetne megoldani. Jelen pillanatban a mosást egyik sörfőzde sem tudja jól kivitelezni

- mondta Ali Rawech Szami.

Nyugat-Európában jellemző irány, hogy dobozba csomagolják a söröket, ebből sokkal több fogy már, és már Magyarországon is egyre népszerűbb. Talán ezt könnyebb is szelektíven gyűjteni, jegyezte meg Ali Rawech Szami. A Hop Top tulajdonosa hzzátette, egyébként nagyon örülne, ha lenne környezetbarát alternatív anyag, szerinte biztosan sok főzde áttérne erre.

A Carlsberg speciális kartonpalackjával kapcsolatban Ali Rawech Szami elmondta, hogy ő biztos abban, hogy ez a jövő, és hogy a legtöbb kraft sörfőzde átállna egy környezetbarát termékre. A Hop Top főzdének is problémát okoz, hogy egyutas terméket kell használniuk. A fogyasztóik gyakran szokták kérdezni, hogy mit kezdjenek az üvegekkel, írnak is ezzel kapcsolatban, és sajnos azt kell mondaniuk nekik, hogy szelektíven kell gyűjteni, maximum ennyit lehet vele tenni.

Nem tudjuk visszaváltani. Nem igazán vannak olyan berendezések, csak nagyban, amelyek alkalmasak a tökéletes mosásra

- tette hozzá Ali Rawech Szami.

A Hop Top tulajdonosa elmondta, eddig a magyar csomagolóanyag-gyártóktól nem kapott hasonló megkeresést, de nem is látott egyáltalán alternatívát a problémára. Azért is speciális az eset, mert a sör egy szénsavas termék, sokkal erősebbnek és strapabíróbbnak kell lennie a csomagolásának, az üvegeknek is nyomásállóbbnak kell lenni, mint egy szénsav nélküli ital esetén.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?