Bődületes drágulás jöhet: ha ez így megy tovább, luxus lehet egy üveg sör is

Bődületes drágulás jöhet: ha ez így megy tovább, luxus lehet egy üveg sör is

agrarszektor.hu
Nem sok jóval kecsegteti az inflációs nyomás a kisüzemi sörfőzdéket. A drágulás ugyanis nemcsak a sörgyártáshoz használt alapanyagokat, de a palackokat, dobozokat és hordókat, illetve a címkéket is elérte, az energiaárak elszállásáról nem is szólva. Változott a sörökre vonatkozó jövedéki adó mértéke is, ami további gondot jelenthet a kisebb főzdéknek.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Rossz hírt kaptak a kézműves sörök kedvelői: az elszabaduló árak semmi jóval nem kecsegtetik a kisüzemi sörfőzdéket. A drágulás már nem csupán a sörgyártáshoz használt alapanyagokat, de a palackokat, címkéket, dobozokat vagy épp hordókat is érinti, az áramárak megugrása pedig további terhet ró a kisebb főzdékre, bár a többéves szerződések némi védelmet jelenthetnek számukra - írta meg a Világgazdaság a Magyar Konyha értesülései alapján.

A portál három hazai sörfőzdét kérdezett meg, a rétsági Fűtőház Sörfőzdét, a magyarhertelendi Kapucinus Sörfőzdét és a békésszentandrási Szent András Sörfőzdét. A kézműves főzdék tulajdonosai és vezetői elmondták, hogy az alapanyagok ára idén 20-50%-kal megnőtt, de a tisztitó- és fertőtlenítőszerek árai is emelkedtek idén, méghozzá két lépcsőben, összesen 50%-kal. A palackok áremelkedése már 30% fölött jár, de igaz ez az egyszer használatos hordókra is. Emellett óriásit nőtt az áramköltség, három és félszeresére drágult. A szakemberek szerint a napelemek telepítése enyhíthetne az áramköltségeken, ám a kisebb főzdéknek gyakran nem áll rendelkezésükre elegendő tőke egy ilyen méretű beruházáshoz. Tovább nehezíti a kisüzemi sörfőzdék helyzetét, hogy az áremelkedések nem csupán a gyártókat, de a fogyasztókat is érintik, a prémium és kézműves sörök pedig meglehetősen hátul vannak a kiadások fontossági sorrendjében.

A jövőt illetően Hava István a Fűtőház Sörfőzde tulajdonosa, elmondta, hogy idén már 10-15% közötti emelésre kényszerültek, de nem tudják, hogy meddig lehet ezt az árszintet tartani. Hasonlóan nyilatkozott Késmárki Kata is, a Kapucinus Sörfőzdétől, aki elmondta, hogy nekik is emelniük kellett az áraikon, mivel a maláta ára idén két lépcsőben is 20-25%-kal nőtt. A szállítási költségek is elszálltak, és ez főként az import termékek árában is jelentkezik. Problémát jelent, hogy a szomszédban zajló háború miatt az ukrajnai üveggyárak nem termelnek. Bukovinszky László a békésszentandrási Szent András Sörfőzde társtulajdonosa pedig elmondta, hogy idén 20-25%-kal kellett emelniük az áraikon. A szakember hozzátette, hogy 2022. július 1-től megváltozott a jövedéki adó is, 810 forint helyett már 900 forintot kell fizetni hektoliterenként és alkoholfokonként. Ez pedig további problémákat okozhat a kisüzemi sörfőzdéknek a következő időben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?