Bődületes drágulás jöhet: ha ez így megy tovább, luxus lehet egy üveg sör is

Bődületes drágulás jöhet: ha ez így megy tovább, luxus lehet egy üveg sör is

agrarszektor.hu
Nem sok jóval kecsegteti az inflációs nyomás a kisüzemi sörfőzdéket. A drágulás ugyanis nemcsak a sörgyártáshoz használt alapanyagokat, de a palackokat, dobozokat és hordókat, illetve a címkéket is elérte, az energiaárak elszállásáról nem is szólva. Változott a sörökre vonatkozó jövedéki adó mértéke is, ami további gondot jelenthet a kisebb főzdéknek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Rossz hírt kaptak a kézműves sörök kedvelői: az elszabaduló árak semmi jóval nem kecsegtetik a kisüzemi sörfőzdéket. A drágulás már nem csupán a sörgyártáshoz használt alapanyagokat, de a palackokat, címkéket, dobozokat vagy épp hordókat is érinti, az áramárak megugrása pedig további terhet ró a kisebb főzdékre, bár a többéves szerződések némi védelmet jelenthetnek számukra - írta meg a Világgazdaság a Magyar Konyha értesülései alapján.

A portál három hazai sörfőzdét kérdezett meg, a rétsági Fűtőház Sörfőzdét, a magyarhertelendi Kapucinus Sörfőzdét és a békésszentandrási Szent András Sörfőzdét. A kézműves főzdék tulajdonosai és vezetői elmondták, hogy az alapanyagok ára idén 20-50%-kal megnőtt, de a tisztitó- és fertőtlenítőszerek árai is emelkedtek idén, méghozzá két lépcsőben, összesen 50%-kal. A palackok áremelkedése már 30% fölött jár, de igaz ez az egyszer használatos hordókra is. Emellett óriásit nőtt az áramköltség, három és félszeresére drágult. A szakemberek szerint a napelemek telepítése enyhíthetne az áramköltségeken, ám a kisebb főzdéknek gyakran nem áll rendelkezésükre elegendő tőke egy ilyen méretű beruházáshoz. Tovább nehezíti a kisüzemi sörfőzdék helyzetét, hogy az áremelkedések nem csupán a gyártókat, de a fogyasztókat is érintik, a prémium és kézműves sörök pedig meglehetősen hátul vannak a kiadások fontossági sorrendjében.

A jövőt illetően Hava István a Fűtőház Sörfőzde tulajdonosa, elmondta, hogy idén már 10-15% közötti emelésre kényszerültek, de nem tudják, hogy meddig lehet ezt az árszintet tartani. Hasonlóan nyilatkozott Késmárki Kata is, a Kapucinus Sörfőzdétől, aki elmondta, hogy nekik is emelniük kellett az áraikon, mivel a maláta ára idén két lépcsőben is 20-25%-kal nőtt. A szállítási költségek is elszálltak, és ez főként az import termékek árában is jelentkezik. Problémát jelent, hogy a szomszédban zajló háború miatt az ukrajnai üveggyárak nem termelnek. Bukovinszky László a békésszentandrási Szent András Sörfőzde társtulajdonosa pedig elmondta, hogy idén 20-25%-kal kellett emelniük az áraikon. A szakember hozzátette, hogy 2022. július 1-től megváltozott a jövedéki adó is, 810 forint helyett már 900 forintot kell fizetni hektoliterenként és alkoholfokonként. Ez pedig további problémákat okozhat a kisüzemi sörfőzdéknek a következő időben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03