Brutális drágulás a magyar boltokban: ezek az italok lassan luxusnak számítanak?

Brutális drágulás a magyar boltokban: ezek az italok lassan luxusnak számítanak?

agrarszektor.hu
Az alapélelmiszerek mellett természetesen számos "kényelmi" termék is létezik, melyek ugyan nem létszükségletűek, de jól tudnak esni az embereknek - a sör és a bor például ilyenek. Kérdés, hogy vajon a drasztikusan, hétről hétre emelkedő élelmiszerárak mellett hogyan alakul az említett két ital ára, és ki lesz az, aki meg fogja tudni őket továbbra is vásárolni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon a szeszes italok termékkategóriája visszafogottabb áremelkedésről árulkodik: a borok és a sörök átlagosan 7-8 százalékkal drágultak májusban. Ezen termékek esetében egyébként a jövedéki adó alakításába az uniónak is van beleszólása. Míg tavaly nyáron csak egészen minimális drágulást tapasztalhattunk a borok átlagárában, ez idén megfordulni látszik, és májusban már átlagosan 7,3 százalékkal fizettünk többet egy üveg borért, mint egy évvel korábban - a régióban egyedül Romániában drágultak ennél jobban a borok májusban, 8,1 százalékkal. Aránylag a legkisebb áremelkedéssel a csehek találkoztak, itt 2,1 százalékkal drágultak a borok - írja a mfor.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet a sörrel?

A borhoz hasonlóan sörből is igen sokféle létezik, az Eurostat adatközlése azonban egy egységként kezeli az összes sörfajtát. Ha az elmúlt hónapokban azt tapasztaltuk a boltokban járva, hogy drágult a sör, bizony, nem tévedtünk: májusban 8,2 százalékkal került többe az ital, mint egy évvel korábban. Egyébként sem a V4-ek más országaiban, sem Romániában nem emelkedett ennyire a sör ára annyira, mint itthon. Kántor Sándor, Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatójának a Portfolio heti podcastjében adott nyilatkozatában elmondta, hogy az energiaválság és az ukrán háború után július elsejétől jövedéki adóemelés is sújtja a söripart, ami további áremelkedést fog okozni, de jó eséllyel nem haladja meg az élelmiszerek piacán tapasztalt átlagos drágulást. Az alapanyag- és csomagolóanyag-ellátásban is nehézségekkel küzdő söripart is sújtják a kormány által kivetett ágazati különadók, a jövedéki adó mértéke 1620 forintról 1800-ra emelkedett per hektoliter/tényleges alkoholtartalom fok, ami bizonyosan megjelenik majd a bolti árakban is. A kényelmi termékeknél tehát egyelőre szó sincs akkora árrobbanásról, mint az alapélelmiszerek esetében.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?