2023. március 28. kedd Gedeon, Johanna

Brutális drágulás a magyar boltokban: ezek az italok lassan luxusnak számítanak?

agrarszektor.hu
Az alapélelmiszerek mellett természetesen számos "kényelmi" termék is létezik, melyek ugyan nem létszükségletűek, de jól tudnak esni az embereknek - a sör és a bor például ilyenek. Kérdés, hogy vajon a drasztikusan, hétről hétre emelkedő élelmiszerárak mellett hogyan alakul az említett két ital ára, és ki lesz az, aki meg fogja tudni őket továbbra is vásárolni.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Magyarországon a szeszes italok termékkategóriája visszafogottabb áremelkedésről árulkodik: a borok és a sörök átlagosan 7-8 százalékkal drágultak májusban. Ezen termékek esetében egyébként a jövedéki adó alakításába az uniónak is van beleszólása. Míg tavaly nyáron csak egészen minimális drágulást tapasztalhattunk a borok átlagárában, ez idén megfordulni látszik, és májusban már átlagosan 7,3 százalékkal fizettünk többet egy üveg borért, mint egy évvel korábban - a régióban egyedül Romániában drágultak ennél jobban a borok májusban, 8,1 százalékkal. Aránylag a legkisebb áremelkedéssel a csehek találkoztak, itt 2,1 százalékkal drágultak a borok - írja a mfor.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet a sörrel?

A borhoz hasonlóan sörből is igen sokféle létezik, az Eurostat adatközlése azonban egy egységként kezeli az összes sörfajtát. Ha az elmúlt hónapokban azt tapasztaltuk a boltokban járva, hogy drágult a sör, bizony, nem tévedtünk: májusban 8,2 százalékkal került többe az ital, mint egy évvel korábban. Egyébként sem a V4-ek más országaiban, sem Romániában nem emelkedett ennyire a sör ára annyira, mint itthon. Kántor Sándor, Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatójának a Portfolio heti podcastjében adott nyilatkozatában elmondta, hogy az energiaválság és az ukrán háború után július elsejétől jövedéki adóemelés is sújtja a söripart, ami további áremelkedést fog okozni, de jó eséllyel nem haladja meg az élelmiszerek piacán tapasztalt átlagos drágulást. Az alapanyag- és csomagolóanyag-ellátásban is nehézségekkel küzdő söripart is sújtják a kormány által kivetett ágazati különadók, a jövedéki adó mértéke 1620 forintról 1800-ra emelkedett per hektoliter/tényleges alkoholtartalom fok, ami bizonyosan megjelenik majd a bolti árakban is. A kényelmi termékeknél tehát egyelőre szó sincs akkora árrobbanásról, mint az alapélelmiszerek esetében.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?