Brutális drágulás a magyar boltokban: ezek az italok lassan luxusnak számítanak?

Brutális drágulás a magyar boltokban: ezek az italok lassan luxusnak számítanak?

agrarszektor.hu
Az alapélelmiszerek mellett természetesen számos "kényelmi" termék is létezik, melyek ugyan nem létszükségletűek, de jól tudnak esni az embereknek - a sör és a bor például ilyenek. Kérdés, hogy vajon a drasztikusan, hétről hétre emelkedő élelmiszerárak mellett hogyan alakul az említett két ital ára, és ki lesz az, aki meg fogja tudni őket továbbra is vásárolni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon a szeszes italok termékkategóriája visszafogottabb áremelkedésről árulkodik: a borok és a sörök átlagosan 7-8 százalékkal drágultak májusban. Ezen termékek esetében egyébként a jövedéki adó alakításába az uniónak is van beleszólása. Míg tavaly nyáron csak egészen minimális drágulást tapasztalhattunk a borok átlagárában, ez idén megfordulni látszik, és májusban már átlagosan 7,3 százalékkal fizettünk többet egy üveg borért, mint egy évvel korábban - a régióban egyedül Romániában drágultak ennél jobban a borok májusban, 8,1 százalékkal. Aránylag a legkisebb áremelkedéssel a csehek találkoztak, itt 2,1 százalékkal drágultak a borok - írja a mfor.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet a sörrel?

A borhoz hasonlóan sörből is igen sokféle létezik, az Eurostat adatközlése azonban egy egységként kezeli az összes sörfajtát. Ha az elmúlt hónapokban azt tapasztaltuk a boltokban járva, hogy drágult a sör, bizony, nem tévedtünk: májusban 8,2 százalékkal került többe az ital, mint egy évvel korábban. Egyébként sem a V4-ek más országaiban, sem Romániában nem emelkedett ennyire a sör ára annyira, mint itthon. Kántor Sándor, Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatójának a Portfolio heti podcastjében adott nyilatkozatában elmondta, hogy az energiaválság és az ukrán háború után július elsejétől jövedéki adóemelés is sújtja a söripart, ami további áremelkedést fog okozni, de jó eséllyel nem haladja meg az élelmiszerek piacán tapasztalt átlagos drágulást. Az alapanyag- és csomagolóanyag-ellátásban is nehézségekkel küzdő söripart is sújtják a kormány által kivetett ágazati különadók, a jövedéki adó mértéke 1620 forintról 1800-ra emelkedett per hektoliter/tényleges alkoholtartalom fok, ami bizonyosan megjelenik majd a bolti árakban is. A kényelmi termékeknél tehát egyelőre szó sincs akkora árrobbanásról, mint az alapélelmiszerek esetében.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?