Brutális pusztítást végzett a fagy a gyümölcsösökben: világszerte óriási a kár

Brutális pusztítást végzett a fagy a gyümölcsösökben: világszerte óriási a kár

agrarszektor.hu
Újabb fagyok pusztítottak Lengyelországban. Kínában az almaféléket károsította az időjárás három almatermelő tartományban, és az ukrán áfonyatermelést is nehéz helyzetbe sodorta a fagy, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A közelmúlt magyarországi ismételt fagykáraihoz hasonlóan Lengyelországban is újabb fagyok pusztítottak május 13-14-én. A károk egy részét már felbecsülték, és elég rosszak a hírek. Az IEG Vu forrásai szerint a Grojec körüli egyik legnagyobb termesztési területet ugyan nem érintette, másutt azonban a gyümölcsveszteség közel 100%-os lehet, olvasható a NAK oldalán.

A leginkább érintett terület Samborzec környékén található, a Sandomierz kerületben, Lublin és Krakkó között félúton. A hőmérséklet itt -4 Celsius-fokra esett le, és elég hosszú ideig maradt ilyen alacsonyan ahhoz, hogy komoly károkat okozzon az almában. A kétszínű fajták közül az Idared és Najdared fajták különösen érintettek. Más fajták is sérültek, de úgy tűnik, azok nem ennyire komolyan.

Egy héttel később újabb fagy sújtotta a lengyel almát és szamócát: a hőmérsékletet -7 Celsius-fokig is lesüllyedt május 21-22-én éjszaka, ami ismét jelentős gyümölcskárosodással járt. Az éjszakai felhőtakarás kezdetben még korlátozta a hőmérséklet csökkenését, később az égbolt kitisztult és jelentős hőmérséklet-csökkenés következett be, ami kora reggelig tartott.

A jelentések szerint a leginkább érintett területek Pilica, B³êdów, Sochaczew, Jasieniec és Zwoleñ. Hasonló hőmérsékleteket regisztráltak a legnagyobb lengyel szamócamedencében, P³oñsk és Za³usek környékén. A hideg hatása nagyon lokalizált volt és súlyossága területenként nagymértékben változott. A szamócatermesztők visszatakarták az alagutakat, míg az almaültetvényeket fűtőberendezésekkel és füsttel védték, ám ennek ellenére károsodást észleltek a gyümölcskezdeményeken és a szamócában is. A károk további felmérése valószínűleg a héten lesz elérhető.

A népszerű lengyel friss almafajták ára a legnagyobb méreteknél most kilónként 3,00 PLN (234 forint/kilogramm) körül mozog. A legolcsóbb fajták az Idared és a Gloster, amelyek kilogrammonkénti ára 2,80 PLN (212 forint), illetve 2,40 PLN (187 forint).

A kínai késő tavaszi fagyok is súlyosak lehetnek az ország almatermelésére

Bár egyelőre kevés hivatalos jelentés érhető el, de úgy tűnik, hogy az áprilisi késő fagy jelentősen károsította az almaféléket három kínai almatermelő tartományban. A károk pontos mértéke még nem ismert, de a beszámolók szerint a gyümölcskötődést súlyosan érintették a hidegek.

A fagykárok elsősorban az alacsonyabb fekvésű területeken történtek, a síkságok és a magas hegyvidéki térségek kevésbé voltak érintettek. A súlyosabb sérülések a következő területeken voltak: Shanxi tartomány (Jinzhong), Shaanxi tartomány (Changwu, Binzhou, Xunyi, Luochuan, Fuxian és Yichuan), Gansu tartomány (Qingyang) és Ningxia tartomány (Lingwu). Ezekben és más nagyobb termelési területeken a veszteségek elérik a 60%-ot. A fennmaradó alma pedig hajlamos lesz a fagygyűrűsödére, ami minőségi probléma. A fagyot májusban heves vihar követte, ám ezek nyilvánvalóan csak kis károkat okoztak a még mindig apró gyümölcsöknek.

A közép- és a nyugati régiókban, Sanmenxia és Kaifeng Henan tartományban, Dangshan az Anhui tartományban, Yuncheng Shanxi tartományban, Weinan a Shaanxi tartományban, Liquan megyében és Sanyuan megyében a Xianyang városban, valamint más főbb termelő területeken egyelőre jó gyümölcskötődést látnak, bár az körülbelül 10%-kal alacsonyabb, mint az előző évben. Keleten a Shandongban későbbi virágzási periódusa van, így a fagy kevésbé érzékeny időben érkezett, és a gyümölcsállomány jó állapotban van, de mintegy 10%-kal alacsonyabb ott is a kötődés, mint az előző évben.

Mindezek alapján jelentősen csökkentett termést várhatunk, bár abban mindenki egyetértett, hogy teljesen világos kép csak jó júniusban lesz látható. Kína almatermése tavaly körülbelül 43 millió tonnát tett ki, ami a 2018. évi 32 millió tonnából való visszatérést jelentett. Az IEG Vu kételkedik abban, hogy a fagykár ugyanolyan súlyos, mint abban az évben volt, és azt gondolja, hogy idén a 35-40 millió tonna közötti termés még teljes mértékben lehetséges.

A körtetermelés szempontjából a központi régió, A Shanxi tartományban található Yuncheng, a Shaanxi tartományban található Pucheng és az Anhui tartományban található Dangshan enyhén érintettek, mintegy 20%-kal csökkent a termelés. Az északi régióban, Jinzhong Shanxi tartományban, Xinji, Zhaoxian, Shenzhou Hebei tartományban és más főbb termelési területek gyümölcsének több mint felét veszítették el.

A közelmúltbeli természeti csapások és a rossz árak miatt a gazdálkodók csökkentik a körteültetvények területét, és az új gyümölcsösök telepítése nem pótolja ezt a veszteséget. Összességében Kína a termelés 30%-os csökkenésére számít, de a pontos adatok kiadása előtt meg kell várnia, amíg a területfelmérések június közepe után véget érnek.

Almasűrítmény-árak az Egyesült Államokban

Jelenleg Kína és Európa (elsősorban Lengyelország) is kínál almalé-koncentrátumot az Egyesült Államokban. Mindkét származási hely ára hasonló, 7,50-7,60 USD/gallon (vagyis körülbelül 634-642 forint literenként) ex-dokk keleti parti paritáson. A török és a latin-amerikai árak is hasonlóak, 7,50-7,70 USD/gallon (634-651 forint/liter). Ezek az árak kedvezőek az USA-ban belföldön előállított AJC áraival összehasonlítva, amelyeket jelenleg 7,50-8,00 USD/gallon (azaz 634-676 forint/liter), FOB gyűjtőhelyek körül jegyeznek.

Az ukrán áfonyatermelést is sújtja a fagy

Az ukrán mezőgazdasági ágazat jelentése szerint az Európában megfigyelt fagyok jelentősen befolyásolhatják a bogyós- és a csonthéjas gyümölcsök termését Ukrajnában is. Lengyelországhoz és Olaszországhoz hasonlóan az ukrán ültetvényeket is éjszakai fagyok sújtották. A fagyokat szinte az egész országban megfigyelték, az éjszakai hőmérsékletek az északi régiókban -12 Celsius-fokig, míg délen -6-7 Celsius-fokos hőmérsékletig estek. Egyes régiókban az éjszakai fagyok négy napon át tartottak.

Kateryna Zvereva, az Ukrán Kertészeti Szövetség (UHA) szerint a hirtelen hőmérséklet-változás a csonthéjas gyümölcs 80%-ának és a bogyós gyümölcs 50%-ának elvesztését eredményezheti. A csonthéjasok az idén a szokásosnál korábban virágzottak a különösen meleg március miatt. Az éjszakai fagyok, amelyek március végén kezdődtek, végzetesek voltak ezekre a növényekre, mivel Ukrajnában a legtöbb gyümölcsösben nincs modern fagyvédelmi rendszer. Ezen kívül a virágzás ideje alatt bekövetkezett hideg időjárás megakadályozta a méhek beporzását, ami befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét - kommentálta Zvereva az Interfax-Ukraine hírportálon.

A bogyósgyümölcsökkel kapcsolatban az UHA számos üzenetet kapott az érintett ukrán áfonya-termelőktől, amelyek komoly károkat szenvedtek el. Az enyhe tél és a márciusi hőmérséklet emelkedése miatt az áfonya Ukrajna sok régiójában már majdnem megkezdte virágzását, mikor március második felében nagyon alacsony hőmérséklet következett. A helyzet egyre rosszabbodott, mivel a fagyok néhány napos felmelegedés után ismételten visszatértek.
Leginkább a Chandler fajtát érintették, a potenciális terméskiesést egyes régiókban több mint 50%-ra becsülték. A Duke fajtát, amely a házigazdák körében az egyik legnépszerűbb fajta, szintén jelentősen érintette. A csonthéjasok veszteségei elérhetik a potenciális hozam 80%-át, míg bogyósok esetében a becslések szerint körülbelül 50%-os a kár.

Ugyanakkor a szakértők szerint korai a veszteségek pontos becslése és azt is jelzik, hogy a fekete áfonya és más bogyós növények betakarításával járó további veszteségek sem zárhatók ki, mivel Ukrajnában május első heteiben ismét visszatérő fagyok léptek fel. Az áfonya, a kék mézbogyó, a szamóca és más bogyós növényeknél további károk keletkeztek.

Moldovában a hőmérséklet március végén -6-10 °C-ra esett vissza, de a későbbi hetekben is többször éjszakai fagyok voltak. Az elemzők úgy vélik, hogy a kajszibarack 80%-át és a cseresznye 40%-át károsították. A fagyos hőmérsékleteket egész Európában rögzítették, a lengyel termelők a szamóca hozamának akár 50%-os csökkenését előrejelzik, míg az olasz áfonyatermelők úgy vélik, hogy a fagy korlátozott hatással volt termésre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?