Őrületes zöldségtermesztési rekordra készülnek az oroszok

agrarszektor.hu
Az orosz mezőgazdasági minisztérium ebben az évben az üvegházi zöldségek rekordtermésére számít. Célja, hogy önellátóvá váljon a zöldség-ellátás területén.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az Orosz Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium legfrissebb hírlevelében közzétett adatok szerint 2020. április 28-ig Oroszországban az üvegházakban 389 300 tonna zöldséget takarítottak be, ami 29,4%-kal több, mint 2019 azonos időszakában - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez különösen azokra az üvegházi termesztőberendezésekre igaz, ahol uborkát; 274 600 tonna (+ 30%); és paradicsomot termesztenek 107 600 tonna (+ 30%). 

A mezőgazdasági minisztérium ebben az évben az üvegházi zöldségek rekordtermésére számít, amely elérheti a közel 1,25 millió tonnát, ami 9,6% -kal több, mint 2019-ben. A növekedés az üvegházak korszerűsítésének és az új beruházásoknak köszönhető

 - mondja Mihail Gluskov, a Gyümölcs- és Zöldségtermelők Országos Egyesületének igazgatója.

Az elmúlt öt évben több mint 1100 hektár új üvegházat létesítettek az országban. Oroszország célja, hogy önellátóvá váljon a zöldség-ellátás területén. Jelenleg már képes kielégíteni az ország uborkaigényének 90%-át és a paradicsom szükségletük 60%-át. Eközben a 2014 augusztusában bevezetett, az európai gyümölcs- és zöldségtermékekre vonatkozó vétó továbbra is érvényben van. 2013-ban, a vétó előtt a spanyol gyümölcs- és zöldségfélék Oroszországba irányuló kivitele összesen 230 729 tonna volt, ez széles termékpalettát foglalt magában, ám a tényleges mennyiség sokkal magasabbnak bizonyult, tekintettel a más tagállamokból - Franciaországból, Hollandiából és Lengyelországból - reexportált termékekre. Spanyolország által 2013-ban Oroszországba exportált teljes mennyiségből összesen 161 356 tonna gyümölcs, és majdnem 80 000 tonna zöldség került exportra.

A FEPEX, valamint az EU-s tagállamok más gyümölcs- és zöldségtermesztő szövetségei felkérték a Bizottságot, hogy folytasson tárgyalásokat az orosz piac megnyitásáról, amelynek vétója várhatóan ez év december 31-én lejár. Ugyanakkor a hazai termelés előmozdítását célzó orosz politika, valamint egyéb tényezők mellett más országok - például Törökország vagy Marokkó - jelenlétének megerősödése magában foglalja azt, hogy az orosz piac újbóli megnyitásakor a piac mérete és igényei nem egyeznek majd meg a vétó előtti időszakéval.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?