Fájdalmas veszteség: több ezer liter almabor semmisült meg egy tűzben

Elektromos hiba miatt gyulladhatott ki egy gazdaság a közelmúltban Nagy-Britanniában. A két és fél napig tartó tűzvészben leégett két gazdasági épület, egy üzlethelyiség, és mintegy 5 ezer liter cider veszett oda.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az Egyesült Királyságban aggasztó gyakorisággal gyulladnak fel dolgok a mezőgazdaságban. Szinte heti rendszerességgel kapnak lángra a pajták, istállók és a gazdasági épületek, és a hatóságoknak gyakran azt kell megállapítaniuk, hogy szándékos gyújtogatás történt. Igaz, előfordulnak egyszerű, és felettébb különös balesetek is. Az idei év eddigi legfurcsább tűzesetéről, amelyet egy sertés által megevett és félig megemésztett lépésszámláló okozott, az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Twisted Cider nevű vállalkozásnak a Dorset megyei Sherborne közelében, egy Longburton nevű kis településen van egy gazdasága, ahol nemcsak főzték és tárolták az almabort, de innen értékesítették is. A Dorset és Wiltshire megyei tűzoltóság megállapította, hogy a június 8-án bekövetkezett tűzesetet egy elektromos hiba okozta. A tűzoltóknak két és fél nap megfeszített munkával sikerült gátat szabniuk a tűznek, majd fokozatosan kioltani azt, írta meg a FarmingUK.

A Twisted Cider vállalkozás igazgatója, Ben Weller a helyi újságnak, a Somerset Live-nak elmondta, hogy az első becslések szerint mintegy 5 ezer liter cider, 21 darab 1000 literes tartály, 3 darab 200 literes tartály és egy 20 literes kanna veszett oda. Az igazgató azt is elárulta, hogy az egyik leégett gazdasági épületben tárolták a kellékeket a vállalt nyílt napjára, így a tűzben több sátor, sportfelszerelés és felirat is odaveszett. A cég gyümölcsprésének nyomóhengerei is megrongálódtak.

Ben Weller ugyanakkor azt is elárulta, hogy a 10 éve létező Twisted Cider nagyon hálás a helyi közösségeknek a tőlük kapott rengeteg támogatásért, aminek köszönhetően a vállalat a tűzeset után két nappal már képes volt eleget tenni a megrendeléseknek. A Twisted Cider a baleset által okozott károk helyrehozataláig a helyszínen egy ideiglenes üzlethelyiséget hozott létre.

Felmerül azonban a kérdés, hogy mit tehetnek a gazdák, hogy elkerüljék az ehhez hasonló eseteket. A tűzkárok elleni védekezésnek két formája létezik, a megelőzés és a létrejött tűz minél gyorsabb, minél szakszerűbb kezelése.

A megelőzéshez a következőket kell szem előtt tartani:

 • Gondoskodni kell arról, hogy az épületek méretét alapul véve a megfelelő mennyiségű tűzoltó készülék álljon rendelkezésre, és ezek rendesen ellenőrizve és hitelesítve legyenek.
 • Meg kell bizonyosodni róla, hogy a gazdaság minden alkalmazottja - ideértve az idénymunkásokat és az idősebb családtagokat is - tudja, hol vannak a tűzoltó készülékek, és hogy hogyan kell használni őket.
 • A gyújtogatások kockázatának csökkentése érdekében a szénaboglyákat és a gazdasági épületeket el kell keríteni egymástól.
 • A szénát és a szalmát legalább 10 méterre kell tárolni az épületektől.
 • Vész esetére kiürítési tervet kell kidolgozni a személyzet és az állatok részére.
 • A dízelt, benzint és egyéb üzemanyagokat biztonságos helyen kell tárolni.
 • Rendszeresen ellenőriztetni kell az elektromos hálózatot.
 • Meg kell kérni a tűzoltóság szakembereit, hogy vizsgálják meg a gazdaság vízellátását és ennek elérhetőségét.

Tűz kitörése esetén:

 • Mindenfajta késedelem nélkül értesíteni kell a tűzoltóságot és a katasztrófavédelmet.
 • Ha lehetséges, valakit a gazdaság bejáratához kell küldeni, hogy útmutatással tudjon szolgálni a megérkező tűzoltók számára, amivel további időt lehet megtakarítani.
 • Fel kell készülni az állatállomány evakuálására, ha a tűz tovább terjedne.
 • Fel kell készülni arra, hogy a gazdaságban található gépeket a tűzoltóság rendelkzésére bocsássuk.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?