Ez most a nyaralók kedvenc piaca Magyarországon: tömegek járnak ide naponta

Bõle István
Az egyik legcsendesebb település a Balaton partján a mintegy kétezer állandó lakosú, az igazi falusi környezetet őrző Balatonszárszó. A tóparttól mintegy száz méterre, a település központjában tavaly avatták fel a fedett piacot. Most, főszezonban, minden délelőtt élénk itt a forgalom, tizenhét asztalon kínálnak helyi terményeket és termékeket az ott élő és a környékbeli gazdák.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Szombaton reggel már minden árus kint van a balatonszárszói piacon, rögtön a bejáratnál az első stand Balogh László szárszói őstermelőé. Csomózott zöld és főzőhagyma, zöldvágott fokhagyma, főzőtök - mind-mind láthatóan nagyon friss, talán néhány órája szedett áru, de találni itt kovászolni való uborkát is. A 10 kilós rekesz már csak a harmadáig van tele, aminek az az oka, hogy mivel még csak most kezdett el teremni az ültetvény, mára mindössze ennyi a készlet. Kora reggel éppen csak tele tudták szedni ezt a ládát, de holnapra sem lesz több, mert még a virágzás nagyban tart az uborkánál - tudta meg az őstermelőtől az Agrárszektor.

A piacon még egy helyen árulnak uborkát, ezek a termések azonban meglehetősen szabálytalan formájúak. Az árus az Agrárszektornak elmondta, a formabontó formáknak az az oka, hogy az ő családjuk nem vásárol magokat, mert nyár végén, ősz elején a megnőtt, megsárgult saját termésből nyerik a szaporítóanyagot már csaknem két évtizede.

A balatonszárszói termelői piacról
Tizenhét fedett elárusítóhely van a balatonszárszói piacon, amiből 14 éves bérlettel foglalt, ami azt jelenti, hogy az alkalmi árusoknak 3 szabad asztal marad. Az önkormányzat nem tervez bevételt a piac működéséből, a helypénz éppen annyi, hogy az egyetlen piacfelügyelő munkabérét és a takarítási költségeket ki tudják belőle fizetni. A hozadék: 10-15 család megélhetése, és az őslakosok, valamint a mintegy 20 ezer nyaralóvendég komfortérzetének emelése.

A legszélesebb árukínálat ezen a piacon Szabó Zoltán Imre őstermelőé, ő két asztalt is bérel. Az áruskálájában a legfrissebb primőröktől, a szörpökön, lekvárokon, savanyúságokon keresztül, a füstölt kolbászig, az érlelt mangalica szalonnáig vagy száz különféle saját termék szerepel. A hét minden napján általában reggel héttől délután kettőig várja a törzsvevőit és az egyszer-egyszer idetévedőket.

Csiszár Imre asztalán háromféle őszibarackot kínál. Portálunknak kiemelte, szerencsés, mert abban a völgyben, ahol az ültetvénye van mínusz egy foknál nem volt erősebb a fagy idén, így a virágok egy része túlélte a megpróbáltatást. Persze, nem lett csúcstermése, de azért annyit le tud szedni a fákról, hogy érdemes legyen eljönni erre a hozzá közeli piacra.

Mónosné Anita a 8 kilométerre lévő Telekiből jár át naponta a balatonszárszói piacra. Családja tejelő szarvasmarhatartással foglalkozik, ezért az ő fő profiljuk a tej- és tejtermékek értékesítése. Általában van náluk palackozott tej is, de azt nem teszik ki a standra a nagy meleg miatt. Ha ilyet kér a vevő, akkor pár másodperc alatt elő tudják venni a négy-öt méterre parkoló hűtőkocsiból. Zárt tárolóból kínálnak ötféle ízesítésű friss sajtot, de régóta készítenek a meleget most egy kicsit jobban tűrő füstölt paranyicát is.

A most aktuális árai alapján nem mondható drágának a szárszói termelői piac. Az újburgonya (láthatóan igen jó minőségű) 280-300, a kovászolni való uborka 400, az őszibarack 800 és 1300 forint között áron cserél gazdát kilogrammonként. A friss sajtért 2600 forintot kérnek. Feltűnő azonban, hogy ezen a hétvégén egyáltalán nem volt a szárszói piac kínálatában paprika és paradicsom. (A 80 méterre lévő zöldségboltban bőséges a más vidékekről származó kínálat.) A miértről már Fekete Jánost, a település polgármesterét kérdezte az Agrárszektor.

Egészen bizonyos, hogy ennek az elhúzódó tavaszi, kora nyári aszály az oka. Ugyanis felénk nem jellemző az üvegházi és a fóliás termelés. Nálunk elsősorban szabadföldi zöldségféléket kínálnak a gazdák. Mivel dombos a területük, nem egyszerű az öntözés megoldása sem. Egy-két héten belül egészen bizonyosan ezek a zöldségek is megjelennek majd.

Arra is kíváncsiak voltunk, miért maradnak távol az árusítóhelytől a boros gazdák. A polgármester elmondása szerint Kötcsén, Szóládon, Kőröshegyen, de a szárszói pincefaluban is kiváló borászatok működnek, és egyik sincs messzebb 10 kilométernél. Az okot azonban még csak megtippelni sem tudja, amikor a hírek szerint országszerte tele vannak a pincék, és a pandémia miatt állami segítséget kérnek a szőlőtermelők és a borászatok is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?