Kőkemény drágulást hozott a nyár: durván megugrott a tejtermékek ára Magyarországon

Kőkemény drágulást hozott a nyár: durván megugrott a tejtermékek ára Magyarországon

agrarszektor.hu
A 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL tej fogyasztói ára 9 százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmúé 7 százalékkal, a trappista tömbsajté pedig 5 százalékkal nőtt 2020 júniusában az előző év azonos hónapjához képest. A hazai előállítású tejtermékek feldolgozói értékesítési ára is jelentősen megemelkedett egy év alatt, a tehéntúróért, a vajkrémért, a tejfölért, a natúr joghurtért és a kefírért is többet kérnek idén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 101,19 forint/kilogramm volt 2020 júniusában - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. A fehérjetartalom 0,07 százalékpontos és a zsírtartalom 0,1 százalékpontos romlása, valamint az alapár 1 százalékos mérséklődése mellett a nyerstej átlagára 2 százalékkal csökkent 2020 júniusában a májusihoz képest és 4 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása az előző havi mennyiségnél 1 százalékkal kevesebb, míg a 2019. júniusinál 10 százalékkal több volt. A nyerstej kiviteli ára 99,05 forint/kilogramm volt 2020 júniusában, az előző havihoz képest 8 százalékkal, az egy évvel korábbinál 6 százalékkal volt magasabb.

A kiviteli ár 2 százalékkal maradt el a termelői átlagártól. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 4 százalékkal nőtt 2020 júniusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők 1 százalékkal, a feldolgozók 7 százalékkal több nyerstejet exportáltak. A termelők és a kereskedők nyerstejkivitele 38 százalékkal volt több a feldolgozókénál a vizsgált hónapban.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a tehéntúró és a vajkrém (egyaránt +12 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej (+11 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+9 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss és tartós tej (egyaránt +7 százalék), a tejfölé, a gyümölcsös joghurt és a trappista sajt (egyaránt +6 százalék), a natúr joghurt (+4 százalék) és a kefir (+3 százalék) feldolgozói értékesítési ára, míg az ömlesztett sajté stagnált 2020 júniusában az előző év azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL (hosszan friss) tej fogyasztói ára (áfával) 9 százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmúé 7 százalékkal, a trappista tömbsajté 5 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A tagállamokban a Covid-19-világjárvány kezelése érdekében bevezetett széles körű szállítási korlátozások miatt a tej- és tejtermékágazatban bizonyos termékek iránt csökkent a kereslet. A kereslet és a kínálat közötti egyensúlyhiány csökkentése érdekében bevezetett magántárolási támogatást május 7. és június 30. között lehetett igénybe venni. Magyarország a 100 ezer tonnás maximális mennyiség 0,8 százalékát, 809 tonnát ajánlhatott fel.

Az Európai Bizottság adatai szerint a sovány tejpor magántárolási támogatási felajánlásában az EU27+UK országaiból 9 ország vett részt. A felajánlott mennyiség 20 138 tonna volt, amelynek 33 százalékára, 6553 tonnára kötöttek július 19-éig szerződést. Magyarországon nem történt felajánlás. Az Európai Bizottság adatai szerint a vaj felajánlásában az EU27+UK országaiból 18 ország vett részt. A felajánlott 67 694 tonnás mennyiség 36 százalékára kötöttek július 19-éig szerződést. Magyarország felajánlása a 26. héten 60 tonna volt, azonban szerződést július 19-éig még nem kötöttek.

A sajtnál a támogatható mennyiség felső határát az egyes tagállamok sajttermelése alapján határozták meg. Az Európai Bizottság adatai szerint a sajt maximális 100 ezer tonnás mennyiségéből 48 százalékra, 47 711 tonnára érkezett felajánlás, amelynek 67 százalékára, 32 028 tonnára kötöttek július 19-éig szerződést. A felajánlásban 18 tagország vett részt. Magyarország a 100 ezer tonnás maximális mennyiség 0,8 százalékát, 809 tonnát ajánlhatott fel, hazánk ennek a mennyiségnek a 64 százalékát, 518 tonnát ajánlott fel, ami a közösségi mennyiség 1,1 százaléka volt. Szerződéskötésre ugyanakkor július 19-ig nem került sor Magyarországon. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?