2023. március 26. vasárnap Emánuel

Aggasztó kilátások: a bioélelmiszerek lehetnek a Brexit nagy vesztesei

Teljesen kiszorulhatnak az európai piacokról az angol bioélelmiszerek, ha nem lesz megegyezés az egyenértékűségről a Brexit-megállapodásban. Erről az Egyesült Királyság bioélelmiszer-ágazatának több mint harminc képviselője írt levelet a brit kormánynak.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Több mint harminc, a bioélelmiszer-ágazatban érdekelt szervezet írt levelet az angol Brexit-ügyi főtárgyalónak, Lord David Frostnak és a brit mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszternek, John Gove-nak, írta meg a FarmingUK. A levelet aláíró szervezetek arra hívták fel a címzettek figyelmét, hogy komoly negatív hatással lenne az angol bioélelmiszerek piacára, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból az év végén. Az ágazat szereplői szerint ez azzal is járna, hogy az EU kizárná brit bioélelmiszereket a piacairól.

A számok azt mutatják, hogy biotermékek globális értékesítése már megközelíti a 100 milliárd fontot (közel 39 ezer milliárd forintot), és hogy az Egyesült Királyság a világ kilencedik legnagyobb biotermék-piaca. A koronavírus miatti lezárások alatt az értékesítések tovább nőttek, az ágazat pedig - a Soil Association előrejelzései szerint - az év végére el fogja érni 2,6 milliárd fontot, vagyis a több mint 1 ezer milliárd forintot.

De ha az organikus szabványok "egyenértékűsége" nem lesz biztosítva a tárgyalások részeként, az Egyesült Királyság 2020. december 31-én 23 órakor automatikusan elveszíti az uniós piacokhoz való hozzáférését. A bioágazat szereplői szerint ez komoly pénzügyi és gyakorlati problémákat jelentene a brit élelmiszeripar dinamikus, gyorsan növekvő és nagyra értékelt része számára. Az érintettek hozzátették azt is, hogy az észak-írországi élelmiszer-előállítók is elveszíthetik a hozzáférésüket néhány, Nagy Britanniában készített, kiemelt fontosságú bioalapanyaghoz vagy termékhez. Ugyanakkor ezek az élelmiszer-előállítók szabadon hozzáférhetnének az uniós tagállamok termékeihez is.

Roger Kerr, az brit bioélelmiszer-tanúsítványokat kiadó szervezet elnöke elmondta, hogy a termelők egyik napról a másikra kiszorulhatnak az uniós piacokról, ha a rendelkezésre álló határidőn belül nem születik kölcsönös elismerési megállapodás a szigetország és az Európi Unió között. A szakember kijelentette, hogy a levél aláírásával szeretnék arra ösztönözni a kormányt, hogy felismerje, mi forog kockán a Brexit kapcsán. Roger Kerr szerint az organikus termékek tanúsítványainak kölcsönös elismeréséről szóló megegyezésnek a főtárgyalók egyik prioritásának kellene lennie.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?