Itt a zöld tej: tényleg ez fogja megmenteni a bolygót a katasztrófától?

agrarszektor.hu
A tejágazat zöld bizonyítványainak javítása érdekében egy kis laboratórium azon van, hogy igazi tejet állítson elő anélkül, hogy az tehenet látna. De vajon felválthatják-e valaha a sejtalapú mezőgazdasági megoldások a hagyományos tejüzemeket?

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Max Rye, a TurtleTree Labs fő stratégája szerint a tejágazat jelenlegi formájában környezetvédelmi szempontból fenntarthatatlan, írta meg a BBC. Az ágazat felel ugyanis az emberi tevékenységből fakadó üvegházhatású gázok kibocsátásának 4%-áért, ami körülbelül kétmilliárd tonna szén-dioxid-kibocsátásának felel meg. A metánkibocsátás 37%-a a szarvasmarhatartásból származik globálisan, ráadásul az ágazat nagyon sok földet és vizet is felemészt, jelentette ki a szakember.

Ez pedig nem mehet így tovább, főleg úgy nem, ha élelmezni akarjuk az emberek milliárdjait a bolygón. Olyan technológiákkal kell előállnunk, amelyek ugyanúgy rendelkezésünkre bocsátják azokat a termékeket, amelyeket mind szeretünk - tej, vaj, sajt, tejföl -, de közben kevésbé szennyezik a környezetet. Ezért hoztuk létre a TurtleTree Labs-et

- mondta Max Rye.

A szakember elmondta, hogy a TurtleTree Labs képes nyerstejet előállítani úgy, hogy a laboratóriumukban emlősök sejtjeit növesztik, és arra ösztönzik őket, hogy a nagy bioreaktorokban tejet állítsanak elő. A sejtek kis csövecskékhez tapadnak, amin aztán folyadékot küldenek keresztül, és mire a túlsó végére ér, a folyadékból tej lesz. Max Rye elmondása szerint az övék az első vállalkozás, ami állati sejtekből nyerstejet állít elő. A szakember viszont nagyon izgalmasnak találja az ötletet, hogy az általuk kifejlesztett tejkészítő bioreaktorokat bárhová el lehet majd juttatni, ahol valamilyen vészhelyzet volt, vagy csak égető szükség van tejre.

Max Rye beszélt arról is, hogy nagyon kíváncsiak rá, mi mindent tudnak elérni a laboratóriumban előállított tejükkel. Mostanáig tehenekből, kecskékből, juhokból és tevékből származó sejtekkel értek el sikereket, ami azt jelenti, hogy óriási lehetőségek vannak a technológiában. A szakember szerint az eljárás csak még értékesebb lesz, amint elkezdenek sajtot és vajat is előállítani ebből a tejből.

A szakember kitért arra is, hogy vannak olyan vállalkozások, amelyek a húsokkal járnak el hasonlóképpen. A vevők pedig egyre jobban igénylik a kegyetlenségmentes termékeket, és egyre tudatosabban törekednek arra, hogy csökkentsék az üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat. Azáltal, hogy a TurtleTree Labs a tejet a laboratóriumaiban hozza létre, valódi terméket állít elő, de anélkül, hogy a bolygónak vagy az állatoknak szenvedniük kellene. Max Rye szerint ez a jövő útja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?