Kongatják a vészharangot: sokat bukhatnak a brit húsfeldolgozók a Brexit után

Kongatják a vészharangot: sokat bukhatnak a brit húsfeldolgozók a Brexit után

Több millió fontos veszteséget jelenthet a brit gazdaságnak az, ha a brit kormány nem tesz semmit azért, hogy a Brexit türelmi idejének lejárta után a kikötői ügyintézés során a friss hús szállítmányok előnyt élvezzenek, figyelmeztetett a Brit Húsfeldolgozók Szövetsége (British Meat Processors Association - BMPA). December 31-e után ugyanis a friss hústermékekkel megrakott teherautóknak a szállítmány romlandóságára való tekintet nélkül ugyanúgy sorba kell majd állnia a kikötőkben, mint az egyéb termékeket szállító járműveknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A BMPA vezérigazgatója, Nick Allen arra figyelmeztette a brit kormányt, hogy ha a kivitelre szánt hússzállítmányok nem részesülnek előnyben a kikötőkben, az nagyban alááshatja az iparág megbecsültségét, és csökkentheti annak versenyelőnyét, írta meg a Farmers Guardian. A szövetség vezetője szerint az európai vásárlóikat nem érdekli az, hogy mennyire jó, vagy rossz a brit vámrendszer, csak azt akarják tudni, hogy az üzleti partnereik képesek-e időben teljesíteni a vállalásaikat.

A szállítás során minden egyes késlekedéssel töltött óra problémákat okoz az ellátási láncban, ami tovább csökkenti a szállítmány értékét

- mondta Nick Allen.

A szakember hozzátette, hogy ha a várható szállítási határidők túlmutatnak egy bizonyos ponton, akkor le kell fagyasztani a termékeket, ami tovább csökkenti azok értékét. Ezek innentől fogva már egy egészen más termékeknek minősülnek, nem azok, amiket nem vevőik várnak tőlük, és amiket egyébként a világ bármely pontjáról megvásárolhatnának.

Attól tartva, hogy az ügyfeleik elkezdik máshonnan beszerezni a friss hústermékeket, a BMPA felszólította a brit kormányt, hogy léptessen életbe egy lépcsőzetes rendszert az exportálandó élelmiszerek rangsorolására. A szövetség emellett arra próbálja meg rávenni a kormányt, hogy a romlandó élelmiszerek, mint a friss hús és a kolbászfélék, kapjanak magasabb besorolást.

Nagy-Britannia húskereskedelme 2019-ben megközelítőleg 8,7 milliárd fontot tett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?