Megcsappant a mézkészlet: most még nem késő beszerezni a kedvenceket

Megcsappant a mézkészlet: most még nem késő beszerezni a kedvenceket

agrarszektor.hu
Január közepére megcsappant a somogyi mézkészlet. A szakemberek azt tanácsolják a rendszeres mézfogyasztóknak, hogy jól teszik, ha bespájzolnak a kedvenc fajtákból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az akácmézből tavaly a korábbi évek mennyiségének nagyjából negyede lett, de repcéből is jóval kevesebbet pörgettek a méhészek, közölte Somogyi-Magyar József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) marcali szervezetének elnöke. A szakember elmondta, hogy a tagok most már a maradék készletet osztják be, írta meg a sonline.hu.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke szerint gyorsan fogy a mézkészlet. Közismert, hogy a 2020-as idény katasztrofális volt a somogyi méhészek számára. A kedvezőtlen időjárás miatt a szokásos évekhez képest összességében 50-60%-kal kevesebbet pörgettek a méhészek, mondta az egyesület elnöke. Egy átlagos évben nagyjából 1400-1500 tonna mézet állítanak elő a megyében. Mészáros János elmondta, hogy a kevesebb méz egyes esetekben 20-30%-os áremelkedéshez vezetett. Az akác kilója 2020 januárban 1900-2000 forint volt a piacokon, most nagyjából 2500-2900 forint, s az 1800 forintos hárs legalább 2300 forintra drágult, egyes helyeken 2800 forintot is kérnek érte. A vegyes, a repce- és a napraforgóméznél is legalább 20%-os áremelkedés figyelhető meg.

A mostani helyzetet figyelembe véve előfordulhat, hogy a vásárlók kedvenc portékájukból áprilisban már alig találnak a piacokon. Lesz méz, ám könnyen bekövetkezhet, hogy az akácból a mostaninál is lényegesen kevesebb

- tette hozzá Mészáros János.

A kevés méz felvitte az árakat, ami a vásárlóknak nem jó, hangsúlyozta a szakember. A méhészeknek viszont végre van többletbevételük, így talpon maradhatnak. Ebből a pénzből nem a Kanári-szigetekre utaznak, hanem a vállalkozásukat fejleszthetik. Tavaly a gyenge eredmények miatt egyesek abbahagyták a méhészkedést, ám ez a pálya nem olyan, hogy egyik napról a másikra újra lehet kezdeni, mutatott rá Mészáros János.

Petrus Lajos, a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete elnöke elmondta, hogy nemcsak a környékbeli méhészeknél, de nála is alig maradt eladó méz. Már csak alig 150 kiló akáca van, nagyjából 150 kiló hársméz és négy mázsa repceméz elfogyott.

Ha jobb lesz a szezon, s több méz jut a piacra, akár kilónként 150-200 forinttal olcsóbb lehet az akác ára. Eddig nem érkezett hír nagy méhpusztulásról, örülnék ha jó idő lenne tavasszal

- jegyezte meg Petrus Lajos.

Mészáros János szerint újabban kisebb mennyiségben, külföldről behozott mézet hirdetnek a legnagyobb közösségi oldalon. Bár lehet, hogy némelyik termék olcsóbb, mint a hazai, de a magánimportban beszállított bizonytalan eredetű áru megvételét nem tanácsolja. Szerinte kizárólag megbízható minőségű, helyi portékát célszerű beszerezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?