Átalakult a globális vöröshagymapiac: mást keresnek az emberek, mint egy éve

agrarszektor.hu
A globális vöröshagymapiac jelenleg stabil. Összességében mind Európában, mind Észak-Amerikában jó terméseredményeket értek el, ellenben Indiában és Kínában komoly terméskieséssel számoltak. Ennek eredményeként hosszú ideig kiviteli tilalom volt érvényben az indiai hagymára, és Kínából is elmaradtak a szállítások.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

Jelenleg stabil a globális vöröshagymapiac. Mind Európában, mind Észak-Amerikában jó terméseredményeket értek el, ellentétben Indiával és Kínával, ahol komoly terméskieséssel számoltak. A méret tekintetében a kereslet elmozdult a főleg az élelmiszer-szektor által igényelt nagy méretekről a kiskereskedők által általában igényelt kis és közepes méretekre. Ennek is köszönhető, hogy a nagy méretű hagymák jelenlegi hiánya nem okozott komolyabb árnövekedést - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Hollandiában nem minden hagyma alkalmas távoli célállomásokra történő exportra

A hagymaszezon első fele sűrű volt a holland kereskedők számára, jelentősen nőtt a betakarított vöröshagyma mennyisége. Az árak stabilizálódásával jelenleg a piac és így a csomagolóüzemek is elcsendesültek, de figyelembe véve a külpiacot márciustól újabb élénkebb keresletre számítanak. Januárban és februárban már jelentkeztek tárolásból eredő minőségi problémák. Ennek a legfőbb oka, hogy szakértők szerint a betárolt hagymafajták közel 30%-a nem alkalmas ilyen hosszú idejű tárolásra és a távoli országokba történő exportra.

Németországban stabil az értékesítés

A német hagyma piaca jelenleg rendkívül stabil, jó árakkal és értékesítési szintekkel. Hagyományosan a karácsonyi időszakban népszerűsítik a hagymát, és ebben a szezonban nagy mennyiségeket is értékesítettek. Az árak jelenleg tonnánként 200 és 240 euró/tonna (72-86,4 Ft/kg) között mozognak a 40-70-es méret esetében. Fontos kérdés, hogyan bírja a hagyma a tárolást a következő hetekben, hónapokban. Ha nem történik komolyabb változás, az előrejelzések szerint a hagymakészlet májusig kitart.

Ausztriában stabil a kereslet

A hazai termékek értékesítése stabil és kielégítő. Ugyanez vonatkozik a hagymakivitelre is. A termelői árak nem változtak: 12-15 euro/100kg (43,2-54 Ft/kg) körül ingadoznak a tiszta, válogatott áruk esetében.

Franciaországban sok a nagy méretű hagyma, korábban indult az export

A francia piacon jelenleg meglehetősen normális a helyzet. A betakarított termések jelentős része nagy méretű lett, ez azt is jelenti, hogy a nagy és a kis méret közötti árkülönbségek néha jelentősek. A minőség jó, és általában az árak stabilak maradtak az egész szezonban. Az általában február/márciusban jelentkező export igények korábban érkeztek, Spanyolországba már januárban elindultak az első szállítmányok.

Spanyolországban alacsonyabb a nagyméretű kínálat, csökkent a kereslet

A spanyolországi hagymapiacot a stagnáló kereslet és árak jellemzik, amelyek egyelőre nem tükrözik a rendelkezésre álló alacsony mennyiségeket. Spanyolországban 2020-ban a terméshozamok több mint 40%-kal csökkentek. A spanyol hagyma az exportpiacokon általában kiemelkedik a nagy méretekkel, amelyeket elsősorban éttermek, szállodák és vendéglátóipar számára szánnak. Az export a koronaválság kezdete óta azonban jelentősen visszaesett. A kínálat egyértelmű csökkenése ellenére az alacsony kereslet miatt az árak nem növekedtek, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése nem ellensúlyozta a veszteségeket.

Egy másik akadály, amellyel a spanyol hagyma szembesült, az az erőteljes holland verseny, különösen a közepes méretek esetében, amelyek Spanyolországban bőségesebbek az idén. Hollandiában hatalmas termés volt, a holland hagyma pedig elárasztotta a piacokat és szinte mindenhol nyomást gyakorolt, annak ellenére, hogy pl. India nem exportált. Afrika és a Távol-Kelet országai is mind holland hagymát importáltak a korábbi spanyol beszállítások helyett.

A jövőre vonatkozóan még nincsenek pontos adatok. A Filomena vihar január elején pár hetes késést okozott a korai hagymavetések tekintetében. Andalúziában így várhatóan áprilisban kezdődhet meg a betakarítás első üteme, ahol egyelőre némi visszaesésre számítanak. A csökkenésnek komplex okait látják: egyrészt a száraz, csapadékmentes ősz miatt a termelők féltek, hogy nem tudják megfelelő mennyiségű vízzel ellátni az ültetvényeiket. Ráadásul az ültetési szezonban nem volt jó a kereslet sem, ami visszavetette a termelői kedvet és a pandémia okozta bezárások és bizonytalanság - mivel a spanyol hagyma jelentős része a vendéglátó-szektorba kerülne - sem javított a helyzeten.

Olaszországban a csökkenő termőterület okoz problémákat

Észak-Olaszországban megkezdődtek az első hagyma vetések; úgy tűnik azonban, hogy a szokásosnál kevesebbet ültetnek idén. Egy nagy vetőmagvállalat menedzsere szerint átlagosan 20%-os lesz a visszaesés, de pl. Emilia-Romagna régió egyes területein a csökkenés elérheti akár az 50%-ot is. A jelentős termőterület-csökkentést a vendéglátó-szektor keresletének hiánya okozta, de egyes szerint arra is visszavezethetők, hogy a piaci viszonyok az elmúlt 3 évben sem voltak megfelelőek.

A hagyma ára alacsony volt az elmúlt napokban, 0,20 és 0,30 euró/kg (72-108 Ft/kg) között mozgott. A termésminőséggel egyelőre nincsenek problémák. Egy piemonti termelő szerint jelenleg a fehér hagymának dinamikusabb a piaca, de általában alacsony rá a kereslet. A lila és a vöröshagyma tartották az átlagárakat, az eladások többé-kevésbé statikusak voltak. Az alacsony kereslet ellenére is kiemelkedik a réz színű hagymák értékesítési ára (0,35 euró/kg; 126 Ft/kg), ami az olasz piac egyik résterméke.

Dél-Afrikában az új betakarítás gyakorol nyomást a piaci árakra

A hagymára jó a kereslet a hazai piacon, kilogrammonként átlagosan 3,84 ZAR (0,20 Euro/72 Ft) körül mozog az ár. A nyugat-foki és északi-foki tartományokból megindult betakarítás és növekvő hagymakészlet némileg csökkentette ugyan az árat, de így várhatóan nem lesz hiány a következő hónapokban. Az ország északi részén az elmúlt időszakban sok eső esett, ami némi megkönnyebbülést adott a termelők számára, hogy biztonsággal tudják használni a termesztéshez beállított öntözőrendszereket.

Indiában a tilalom lejárta után újra fellendült az export

A belpiaci helyzet, főként az időjárás okozta jelentős terméscsökkenés miatt és az ország ellátása érdekében India szeptember 14-ével vöröshagyma kiviteli tilalmat rendelt el. Ezt megelőzően, a 2019-2020-as szezonban az ország körülbelül 1 millió tonnát exportált, jelentős szereplője a hagymapiacnak. Az indiai hagyma fő importőre Banglades, Malajzia, az Egyesült Arab Emírségek és Srí Lanka. A korlátozást 2021. januárjában feloldották, és a csökkenő kereslet mellett is máris közel 40-50 ezer tonna árut sikerült exportálnia a nemzetközi piacokra.

Peruban lassan véget ér a szezon

A hagymaszezon február közepén ér véget Peruban. Elég viharos szezon volt: a koronavírus következtében munkaerőhiánnyal küzdöttek, ami egyrészt jelentősen befolyásolta a betakarított termésmennyiségeket, másrészt a megkésett betakarítások is komoly termésveszteségeket okoztak. Ennek ellenére összességében jó volt a szezon. Az árak stabilak maradtak, a koronavírus válság pedig megnövekedett keresletet eredményezett. (fő exportpiacuk az USA). A következő betakarítási ütem június és július között kezdődik, ehhez a vetések jelenleg folyamatban vannak.

Az Egyesült Államokra alacsony kereslet, ingadózó árak voltak jellemzőek

A jelenleg rendelkezésre álló készletek az észak-és közép-nyugati, a keleti államokból és Kanada keleti részéből származnak. Eközben Mexikóban is jók a terméskilátások, amely figyelemre méltó versenytársa lehet az amerikai termelőknek. Ezen a héten Mexikó már megkezdte az első vörös és aranysárga héjszínű hagyma szállítását.

A vendéglátószektor kiesése miatt itt is áthelyeződött a hangsúly a kiskereskedelmi értékesítésre, ahol nagyobb a kereslet a kisebb méretek, illetve a kis csomagolási egységek iránt. A kereslet azonban meglehetősen ingatag, ami alacsony és ingadozó árakat eredményez. Ahogy fogy a készlet, hamarosan várhatóan az ár is némileg megélénkül majd.

Kínában emelkednek az árak a csökkenő terület és a rossz időjárás miatt

A legtöbb hagyma jelenleg Yunnan, Ningxia, Shanxi és Belső-Mongólia régióiból származik. Az elmúlt 4 évben a kínai piacon alacsony volt a hagyma ára, de az elmúlt napokban tovább emelkedtek, a február 12-i kínai újév előtt. Az árak 70-80%-kal magasabbak a normálnál, és tonnánként körülbelül 4500 USD-t tesznek ki (1350 Ft/kg). Az árnövekedés oka kettős: a termelők kevesebbet ültettek, és az időjárás miatt a termés is csökkent. Számos régióban ez a csökkenés akár 75%-ra is becsülhető.

Az indiai export leállításának vége még nem volt hatással a kínai piacra. A magas és egyre növekvő szállítási költségek és a jó európai termés azonban csökkentette az európai országok igényét, idén csupán kis mennyiségű hámozott hagymát szánnak ezekre a piacokra. A legtöbb kínai exportra szánt vöröshagymát Dél-Korea és Japán vásárolja meg.

Malajziában stabilizálódtak az árak

A hagyma ára stabilizálódott Malajziában, várhatóan augusztusig elegendő lesz az ellátás is, amit főként az import behozatalnak köszönhetnek. Malajzia tavaly 24 országból összesen 489 297 tonna hagymát importált. Legjelentősebb beszállítói India (31%), Pakisztán (24%), Kína (22%), Hollandia (10%), Thaiföld (6%) és Új-Zéland (3%).

Ausztrália: jó kilátások a következő szezonra

Az ausztrál hagyma betakarítása javában zajlik. Az Onions Australia jelentése szerint a szezon kilátásai nagyon jók. A minőség és a hozam magas, a termelők, különösen Dél-Ausztráliában és Tasmániában jó szezont várnak. Időjárási szempontból a nyár nagyon enyhe volt, nincsenek hőhullámok vagy nagyobb kihívások a termelők számára.

Új-Zéland: korai kezdet

A 2021-es exportszezon korán és jól kezdődött. A helyi hagymaszövetség szerint 2021-ben a teljes hagymaexport várhatóan eléri a 170-175 ezer tonnát, ami magasabb az eredetileg vártnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?