Megváltoztak a nem állami laboratóriumokra vonatkozó szabályok

Megváltoztak a nem állami laboratóriumokra vonatkozó szabályok

agrarszektor.hu
Új szabályok vonatkoznak a szolgáltató laboratóriumokra, melynek értelmében a további működéshez a Nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által kiadott működési engedély szükséges. A kihirdetett rendeletben megtalálható az engedély iránti kérelem adattartama, illetve, hogy milyen személyi és műszaki elvárásoknak kell megfelelnie az intézménynek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Megjelent a nem állami laboratóriumok engedélyezésének, valamint bejelentésének általános szabályairól szóló rendelet - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Fontos azonban kiemelni, hogy a szolgáltató laboratóriumok különböznek az üzemi laboratóriumoktól. Utóbbiak a továbbiakban tevékenységüket bejelentés alapján végezhetik, melyekről a hatóság nyilvántartást vezet. Ki kell emelni azonban, hogy ha az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletétől szóló 2008. évi XLVI. törvény hatálya alá tartozó termék előállításának vagy forgalomba hozatalának feltétele a termék valamely tulajdonsága vonatkozásában laboratóriumi vizsgálat végzése, a szolgáltató laboratórium az engedély megadását követően, az üzemi laboratórium a nyilvántartásba vételét követően kérelmezheti a Nébihtől a kijelölést az adott vizsgálat elvégzésére.

A szolgáltató laboratóriumnak ötévente részt kell vennie az összes vizsgálati tevékenységét érintő - hazai vagy nemzetközi szervezésű - jártassági vizsgálatokon, laboratóriumok közötti összehasonlító vizsgálatokon, vagy egyéb minőségbiztosítási eszköz használatával igazolnia kell a vizsgálati tevékenységeinek megfelelőségét. Ha a nem állami laboratórium a forgalomba hozatal céljából a végső fogyasztónak szánt élelmiszerből vagy felhasználásra szánt takarmányból patogén mikroorganizmust vagy határérték feletti kémiai szennyezettséget mutat ki, a vizsgálat eredményét haladéktalanul, de legkésőbb a vizsgálat lezárását követő napon be kell jelentenie a Nébih és a vizsgálatot megrendelő részére.

Állategészségügyi vizsgálatokat végző laboratórium a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegség gyanújának megállapítása esetén haladéktalanul, de legkésőbb a vizsgálat lezárását követő napon a betegség gyanújának alapjául szolgáló vizsgálati mintát zárt csomagban kell megküldje az illetékes referencialaboratóriumba. Az ilyen típusú vizsgálatokat végző laboratóriumoknak a tevékenységhez kapcsolódóan számos jelentési kötelezettsége is keletkezik a Nébih felé, mint ahogyan a növény-egészségügyi diagnosztikai, növényvédőszer-maradék és talajvédelmi vizsgálatokat végző laboratóriumnak is, ha a mintákban zárlati és egyéb, Magyarországon nem honos károsítót vagy határérték feletti kémiai szennyezettséget mutatnak ki.

A rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba. A rendelet teljes szövege és mellékletei a Magyar Közlönyben érhetőek el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03