Tiltakoznak a megtévesztő élelmiszer-elnevezések ellen a magyar érdekszervezetek

Tiltakoznak a megtévesztő élelmiszer-elnevezések ellen a magyar érdekszervezetek

agrarszektor.hu
Nyílt levélben szólalt fel a Baromfi Termék Tanács, a Hússzövetség, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Tej Terméktanács valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet azért, hogy az Európai Unió ne engedje az élelmiszerek megtévesztő elnevezését.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A hazai állattenyésztőket és hús-, tejfeldolgozókat képviselő szervezetek határozottan támogatják abban a - 171-es számú - módosító javaslatban foglaltakat, amely az EU közös piacszervezési szabályokra vonatkozó új jogszabály-tervezetének trilógus tárgyalása keretében került a közelmúltban benyújtásra - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A javaslat az egész Európai Unióban korlátozná az olyan kifejezések használatát, mint: "joghurt (vagy túró) stílusú", "sajtutánzat", "tejszín ízű", "laktózmentes tejhelyettesítő", "sajtszerű", és minden összefüggésben megtiltaná a tejet nem tartalmazó áruknál a tej/tejtermék név használatát. A közleményben a kamara hangsúlyozza, a javaslatban foglaltakon túl továbbra is célnak tartja, hogy a jövőben semmilyen módon ne lehessen megtéveszteni a fogyasztókat: 

"húsnak", "kolbásznak", "steaknek" csak az állati eredetű termékeket hívhassák! Az olyan növényi alapú tejtermék utánzatok, mint például a "cheddar/permezán/gouda ízű növényi tömb", a "mylk", a "vajas ízű margarin" vagy a "szójagurt" elnevezései körül is igen nagy a tejtermelői felháborodás. A világban sokfelé kísérleteznek növényi alapanyagokból és genetikailag módosított anyagokból öszszeállított, húshoz hasonló állagú és hasonlóképp fűszerezhető "anyagokkal". Ahogy genetikai manipulációval, laborban, gyorsan előállított húshelyettesítőkkel és "műhúsoknak" hívott kreálmányokkal is. Határozottan ellenezzük azt, hogy ezen termékek nevében bármilyen formában is szerepeljen a "hús" vagy bármely más, kapcsolódó szó.  

Bár az Európai Parlament és az Európai Tanács - állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló - 853/2004/EK rendeletének 1. melléklete egyértelműen rögzíti a hús, a tej, valamint a húskészítmények és tejtermékek fogalmát, az állati eredetű termékek, valamint a növényi alapú utánzatok elnevezései körül nem tiszta a helyzet. 

Tiszteletben tartjuk az európai fogyasztók egy - kicsiny - szegmensének azon igényét, hogy a növényi alapú, hús- és tejmentes, illetve ezen termékek pótlására szolgáló (vegetáriánus/vegán) termékek aránya növekedjen. Azonban tisztességes és következetes marketingtevékenységet várunk el Európa-szerte. Olyat, amely tiszteletben tartja a hús- és tejtermékeket fogyasztókat, valamint a vegetáriánus/vegán vásárlókat is, továbbá a mezőgazdasági termelők, valamint a hús- és tejipar által végzett munkát. A megtévesztő elnevezésekkel piacra kerülő hús- és/vagy tejpótló termékeket sok esetben - megalapozatlanul egészségesebbnek és környezetbarátabbnak, a hússal, tejjel azonos tápértékűnek tűnően reklámozzák. A Copa-Cogeca "Ez nem steak" címmel kampányt is indított, felhívva az Európai Parlament képviselőinek figyelmét arra, hogy mérlegeljék a "steak", a "burger" vagy éppen a "kolbász" kifejezések növényi alapú termékek elnevezésében használatának ‒ mind a fogyasztókra, mind az állattenyésztési ágazatra gyakorolt ‒ kedvezőtlen hatásait, illetve a szándékos megtévesztő marketinget

 - áll a közleményben. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?