Soha nem látott mértékű támogatást kap a magyar agrárium: erre lehet majd elkölteni

Soha nem látott mértékű támogatást kap a magyar agrárium: erre lehet majd elkölteni

agrarszektor.hu
Az agrárexport bővülését is szolgálja, hogy 2021 és 2027 között a korábbi időszakban nyújtott támogatás háromszorosát biztosítja a kormányzat a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére a Közös agrárpolitika forrásain keresztül - mondta az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Pécsen.

Bencsik Dávid az agráriumba érkező fejlesztési források és a Baranya megyei agrárvállalkozások támogatásáról rendezett sajtótájékoztatón aláhúzta: a magyar agrárium szereplői elsősorban a hazai és európai uniós fejlesztési források bővülésével lehetnek versenyképesebbek a jövőben - olvasható az MTI közleményében. Ezért a 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklus vidékfejlesztési programjában rendelkezésre álló 1414 milliárd forintos keret háromszorosát, 4265 milliárd forintot biztosít a kormányzat a Közös agrárpolitika forrásain keresztül a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére 2021 és 2027 között - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a magyar kormány az EU-ban a legmagasabb mértékű, 80 százalékos társfinanszírozást biztosít az uniós források mellé. Rámutatott: a következő években biztosított pénzösszeg jelentős segítséget jelent az agráriumnak, a forrás pedig a külpiacok és külgazdaság tekintetében is új lendületet hozhat. Ehhez a kormányzat partnerséget kínál a helyi mezőgazdasági szereplők, a tudomány képviselői és az érdekképviseletek számára.
Közölte, hogy jelenleg a minisztérium országjáró program keretében méri fel az agrárexport fejlesztésével kapcsolatos igényeket, tapasztalatokat és képességeket azért, hogy a források történelmi bővüléséhez történelmi jelentőségű agrárexport-eredmények is társuljanak a következő években, így a magyar agrárium termékei a korábbiaknál komolyabb mértékben jelenhessenek meg a világban.

Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) kiemelte: a dél-dunántúli térség számára kiemelten fontos a támogatások bővülésével együtt járó fejlesztés, hiszen a helyi termelők piacra jutását szolgáló beruházások is megvalósultak és meg fognak valósulni a forrásokból. Ismertetése szerint Baranyában 2,2 milliárd forint értékben kilenc helyszínen - kisvárosokban és falvakban - folytak, illetve vannak folyamatban piacfejlesztések, és reményei szerint új beruházások 2021 és 2027 között is zajlanak majd.

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Baranya megyei elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a jövőben több területen jelentős forrásbővülés valósul meg az agráriumban, közöttük kiemelten fontos ágazatokban. Ismertette:a kertészeti üzemek támogatására korábban előirányzott 30 milliárd forintos támogatás 68 milliárdra, a mezőgazdasági kisüzemek támogatására előirányzott 2,5 milliárd helyett 32,5 milliárd forint jut majd, ez utóbbival 7500 kistermelő jut jelentős forráshoz.

A gyógynövényekkel foglalkozó agrárpiaci szereplők 15 milliárd, a gombaüzemeket működtetők 20 milliárd forinthoz juthatnak, emellett a helyi termelők piacra jutását is 13 milliárd forinttal segíti a kabinet a következő hét évben. Kiemelte, hogy az élelmiszert előállító üzemek fejlesztésére 260 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre. Rittlinger József szerint a források segítségével nemcsak a helyi termelők piachoz jutása fog fejlődni, de várhatóan olyan ágazatok is újjáéledhetnek, amelyek korábban egy-egy térségben sorvadásnak indultak.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?