2022. augusztus 18. csütörtök Ilona

Zseniális megoldást talált ki az eladatlan sörök problémájára egy brit főzde

agrarszektor.hu
Egyszerű, mégis ötletes módszert találtak ki a brit sörfőzők arra, hogy megakadályozzák a készleteik elvesztését. Egy manchesteri főzde közel 3,5 millió liter sör pazarlása ellen tett komoly lépéseket.

Amikor Boris Johnson miniszterelnök közel egy évvel ezelőtt bejelentette az Egyesült Királyságban az első zárlatot, hatalmas értékű sörkészlet ment pocsékba, amiért a kocsmák és az éttermek nagy része zárva tartott a járvány miatt. A British Beer and Pub Association (az Egyesült Királyság ital- és vendéglátóipar legnagyobb és legbefolyásosabb kereskedelmi szövetsége) előrejelzése szerint több mint 41 millió liter sör veszett kárba a vendéglátóhelyek bezárása következtében - írta meg az Infostart a magyarmezogazdasag.hu információi alapján.

Most azonban a Heineken manchesteri sörfőzdéjének csapata egy innovatív megoldást talált arra, hogy megakadályozzák készletük pazarlását, amivel a feleslegessé vált sört energiává alakítják - adta hírül a magyarmezogazdasag.hu. Vagyis egy forradalmian új berendezésnek köszönhetően a brit kocsmáknak szánt készletet egyszerűen újrahasznosítják.

A technológia működésének alapja, hogy visszafordítja azt a mechanizmust, amellyel általában feltöltik a hordókat, ezáltal a sört ismét kiveszik a hordókból és üres edényekben tárolják. Az így kapott feleslegessé vált sört ezután a helyszínen lévő szennyvíztisztító telepre csepegtetik, és egy anaerob (oxigéntől elzárt) emésztőbe teszik, amely elősegíti a sör biogázzá történő átalakítását, amelyet a megújuló és fenntartható energia előállítása céljából létrehoztak. A szállítókonténerben elhelyezett, nagy teljesítményű hő- és villamosenergia-egység a biogázt hővé és árammá alakítja. 2020 májusa óta, közel 3,5 millió liternyi készlet felhasználásával, (amely egyébként kárba veszett volna) körülbelül annyi energiát állítottak elő, mellyel 28 000 brit háznak biztosíthattak volna fűtést egy napra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?