AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE
Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.
Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.
Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.
1. Helyben termesztik:
Mi, a világ második legnagyobb organikus fogyasztói európaiak vagyunk. A belső kínálat még nem tudja kielégíteni a teljes keresletet, ezért nagyszámú bioterméket importálunk az EU-ba, amelynek belső piacán még nagyobb a bio áruk tagországi határokon átnyúló forgalma.
Az EU fő, külső kereskedelmi partnerei a bioélelmiszerek behozatalában Kína, Ukrajna, Dominikai Köztársaság és Ecuador. (Forrás: Eurostat)
2. "Zöld" csomagolás minden esetben biogazdálkodásból származó terméket jelent:
Olyan szavak és kifejezések, mint a "természetes", "zöld" vagy "öko" a címkéken és a csomagoláson, önmagukban nem feltétlenül jelentik azt, hogy a termék a megfelelő biogazdálkodási elvárások szerint készült, ezért 2010 óta az EU-ban előállított ökológiai gazdálkodásból származó termékeket egy egységes ÖKO címke is segít beazonosítani. A logó magában azt képviseli, hogy betartották az EU előállítására, feldolgozására, kezelésére és forgalomba hozatalra vonatkozó szabályokat, és hogy a termék legalább 95% -ban szerves összetevőket tartalmaz. Ez a logó csak olyan termékeken használható, amelyeket egy engedélyezett ellenőrző ügynökség, vagy szerv tanúsított.
Néhány ország saját organikus logót is létrehozott, akár már korábban, mint az EU (pl. Németország). Ezek nem kötelezőek és csak kiegészítik az EU jelölését.
3. Egészséges az ökológiai gazdálkodásból származó bármely termék fogyasztása
Az áruházak polcain sokféle biotermék található, a hamburgertől a pizzáig, a sajttól a borig. A felesleges zsír-, só- vagy cukorfogyasztás egészségügyi következményei nem tűnnek el, csak azért, mert egy élelmiszer "öko" termék. A túl sok zsír, só és cukor még mindig káros az emberi szervezetre, akár bio, akár nem, illetve a különböző élelmiszer érzékenység, allergiák ellen sem véd a bio címke. Vagyis mértékletességgel a biológiai gazdálkodásból származó termékek fogyasztása egészséges lehet, és akár fenntarthatóbb környezetvédelmi szempontból is.
Összességében még sokat kell tanulnia a piacnak, a fogyasztóknak, hogy mit is jelent valójában a biológiai gazdálkodásból származó termék. Ezt segíti az egységes címkézés és előállítási standardok az EU-ban, és reményeink szerint a blogbejegyzéseink is hozzájárulnak a megfelelő ismeretterjesztéshez a gazdaságilag és biológiailag egyaránt fenntartható élelmiszer előállítás érdekében.
Írta Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum