Több ezer tonna hamis élelmiszert és italt foglaltak le: rengeteg veszélyes árut találtak

agrarszektor.hu
Az Europol és az INTERPOL koordinálta OPSON IX. művelet a hamisított és nem megfelelő minőségű élelmiszerek és italok kereskedelmére irányult. A művelet során több mint 40 millió USD értékű, potenciálisan veszélyes hamis élelmiszert és italt foglaltak le.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Hamisított és nem megfelelő élelmiszerek és italok találhatók a boltok polcain világszerte - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az ilyen potenciálisan veszélyes termékek egyre növekvő online értékesítése jelentős veszélyt jelent a közegészségre. Az OPSON műveletet az e területen folytatott szervezett bűnözés elleni küzdelem céljából hozták létre. A kilencedik művelet 2019 decembere és 2020 júniusa között zajlott 83 ország - köztük Magyarország - bűnüldöző hatóságainak részvételével. Az INTERPOL és az Europol által koordinált OPSON IX. művelet keretében több mint 12 000 tonna illegális és potenciálisan káros terméket foglaltak le az üzletekből, piacokról és a szállítási ellenőrzések során. Az OPSON IX. művelet eredménye új, nyugtalanító tendenciát mutat: gyenge minőségű termékek beszivárgása az ellátási láncba, ami valószínűleg a Covid-19 világjárványhoz köthető.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A járulékos lefoglalásokat leszámítva az OPSON IX. során a legtöbb lefoglalt tétel a nyers takarmány, az alkoholtartalmú italok és a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek voltak. A korábbi műveletekhez hasonlóan a hamisított alkohol továbbra is globális problémát jelent. Több mint 20 millió USD értékű tiltott alkoholtartalmú ital került forgalomba. A művelet során több mint 5000 tonna állati eredetű élelmiszert is lefoglaltak. Az Európában felfedezett új tendencia a lóútlevelek meghamisítása volt: egy esetben valójában vágóhídra küldték azokat a lovakat, amelyeket olyan hamis dokumentumokkal szállítottak Olaszországba, amelyek azt tartalmazták, hogy sportversenyekre szállítják őket.

Az OPSON minden jelentésében szerepel bizonyos mennyiségű lejárt termékkel kapcsolatos eset. A jelenlegi jelentésben azonban a lejárt termékekre, az újracsomagolt élelmiszerekre vagy a lejárati időpont közvetlen meghamisítására vonatkozó esetek száma magasabb, mint az előző években.

Az OPSON működése 9 éve segíti a fogyasztók és a tisztességes élelmiszeripari vállalkozók védelmét Európában. Az EU élelmiszercsalási hálózata hatékonyan egészíti ki a bűnüldöző hatóságok és az igazságszolgáltatási rendszer munkáját az EU-ban, és így valódi változást hoz az élelmiszercsalás elleni küzdelemben. A Bizottság - amint azt a "Farm to Fork" stratégiában is megfogalmazta - folyamatosan befektet az élelmiszercsalás elleni küzdelembe, és fokozza az ilyen gyakorlatok elleni küzdelem eszközeit. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?