Aggasztó hírek érkeztek a magyar körtéről: senki sem fog örülni annak, ami kiderült

Aggasztó hírek érkeztek a magyar körtéről: senki sem fog örülni annak, ami kiderült

agrarszektor.hu
A WAPA a Prognosfruit 2021. konferenciáján 2021. augusztus 05-én publikálta az európai alma és körte termésbecslését a 2021/22-es szezonra vonatkozóan. Ez alapján Lengyelország almatermése várhatóan 22 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál, míg Magyarországé 550 ezer tonna körül alakul majd, az időjárás miatt azonban sok a bizonytalanság. Európa idei várható körtetermése ugyanakkor sokkal rosszabb képet mutat, mint az almáé, a várható termés 2021-ben közel 30 százalékkal marad el az előző évitől.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az EU-27 és Nagy-Britannia 2021. évre várható almatermése 11,7 millió tonna, ami 10%-kal magasabb a 2020. évi termésnél, és gyakorlatilag pontosan megfelel a 2018-2020. évek átlagának. Lengyelország termése várhatóan 22%-kal lesz magasabb a tavalyinál, így az EU legnagyobb almatermelő országa a megelőző 3 év átlagát is 12%-kal meghaladó szüretre számít. A további nagy európai termelők közül a francia és a német termés enyhén magasabb 2020-hoz viszonyítva, míg az olasz termés kevéssel marad el a tavalyitól. A FruitVeB hazai almatermésre vonatkozó prognózisa 550 ezer tonna +/-10%. A bizonytalanság első helyen az időjárási tényezők későbbi alakulásában rejlik. A WAPA-nak leadott 520 ezer tonnás termésbecslésünk annak nagyobb valószínűségére utal, hogy a várt középértékhez viszonyítva inkább lefelé fog elmozdulni a tényleges termés - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A várható körtetermés az almához viszonyítva sokkal rosszabb képet mutat. A 2021. évre várható európai körtetermés közel 30%-kal marad el az előző év termésétől, illetve a többéves átlagterméstől is, amivel lényegében az elmúlt tíz év legrosszabb körtetermésére lehet számítani. A jelentős terméskiesés az április fagykárokkal, illetve időjárási tényezőkkel van szoros összefüggésben. A hazai körtetermés becslése még sok bizonytalansággal terhelt, de összességében egy, a tavalyihoz hasonló, nagyon alacsony termésre számítunk. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?