Meglepő hírek érkeztek: döbbenet, mi derült ki Európa almaterméséről

Meglepő hírek érkeztek: döbbenet, mi derült ki Európa almaterméséről

agrarszektor.hu
Két, az északi féltekén található ország tekintetében jelentősen módosította az alma- és körtetermelésre vonatkozó előrejelzését a WAPA. A többi kiigazítás nem nagyon jelentős, de a lengyel és a belga almatermés tekintetében komoly javításra szorultak a számok.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A WAPA a legutóbbi, decemberi ülésén frissítette az északi félteke alma- és körtetermésére vonatkozó prognózisának számait. A legtöbb kiigazítás nem igazán jelentős, két ország tekintetében viszont jelentősen megváltoztak az előrejelzésben szereplő adatok - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A legnagyobb változás abszolút értékben a lengyel almatermést érinti: a korábbi, augusztusi 4,17 millió tonnás előrejelzést a szervezet nem kevesebb, mint 130 ezer tonnával, összesen 4,3 millió tonnára emelte. Ez összességében 26%-kal jelent nagyobb termést a 2020-as évhez képest.

A legnagyobb relatív változás Belgiumot érinti, ahol a nyáron a vártnál lényegesen nagyobb volt az almatermés, olyannyira, hogy 25%-kal változtatták meg a prognózis számait. Az új számok értelmében 48 ezer tonnával emelték a becsült mennyiséget, ami így már eléri a 240 ezer tonnát.

A WAPA kis mértékben, (5 ezer tonna, +4%) növelte még Ausztria idei termésmennyiségét is. Ezeken felül több apróbb módosítás is történt a korábbi, augusztusi előrejelzéshez képest. Olaszország és Franciaország termelése 1-1%-kal (23 és 12 ezer tonnával) kevesebb volt, Hollandia almatermése pedig mintegy 2%-kal (5 ezer tonnával) volt alacsonyabb a korábban prognosztizáltnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?