Árrobbanás a henteséknél: a magyarok kedvenc csemegéjét is elérte a drágulás

Árrobbanás a henteséknél: a magyarok kedvenc csemegéjét is elérte a drágulás

agrarszektor.hu
2021-ben folyamatosan drágultak az élelmiszerek, tulajdonképpen nehezen lehetne olyan terméket találni, aminek ne ment volna fel az ára. A sertéságazatból élő kistermelők azonban mégsem emelhették az árakat úgy, ahogy az infláció és a piac megkövetelte volna. Magyarországon évszázadok óta elterjedt hagyomány télen, karácsony előtt, illetve karácsony után a disznótor. A legtöbb helyen viszont nemcsak a kamrák feltöltése a cél, hiszen mondhatni, hogy közösségépítő program is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Idén számos problémával kellett szembenézniük a termelőknek, a koronavírus-járványtól kezdve, a növekvő energiárakon át, egészen a dráguló takarmányokig - és ez még mindig nem fed le minden gondot, pláne akkor, ha a sertésekről van szó. A HelloVidék által megkérdezett gazda elárulta, hogy azért tudott talpon maradni az évben, mert nem vásárolják a takarmányt, fölvásárlási áron érkeztetik be a telepre a kukoricát, árpát, magyar szóját. Emlékeztetett, hogy döbbenetesen felment az ára a takarmánynak, így amit a mezőgazdaság hozott volna a konyhára, azt feletetik a disznókkal. Tavaly októberben még 4500 Ft volt mázsája, januárban hirtelen 8000 forintra emelkedett. A napi takarmányozásuk 100 ezer forintot tett ki még decemberben, januárban már 160 ezerből etették a jószágot, miközben az élő disznó felvásárlási ára alig emelkedett, 10-15 százalékot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Megugrik a virsli és a szalámi ára is

A fent említett esetben a drágulás oka nem más, mint a bél áremelkedése:

Jelen pillanatban nem túl rózsás a helyzet, a disznóbél ára is emelkedett, a sóé, a fűszereké is. Sokan nem tudják, de a mangalica szalámit, amilyet mi is gyártunk, 4-5 cm átmérőjű, 50-60 cm hosszú, úgynevezett kuláré vastagbélbe töltik, úgy 60-70 dkg-os lesz egy ilyen szalámi. Na most egy ilyen bél ára viszont felment rendesen, ami azt jelenti, hogy egy kiló szaláminál 400-500 forintba csak maga a bél belekerül. Ha pedig juhbélbe töltjük a virslit, az egy kilónál már 500-600 forintos bélköltséget is jelent, ami nem kis pénz  

- fogalmazott a gazda.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy másik termelő elmondása szerint ilyenkor, a téli időszakban, karácsony előtt a sütnivaló kolbászt és a hurkát viszik a leginkább az emberek, de a füstölt karaj, a szárazkolbász vagy épp a tepertő is szépen fogy. A hurka ára például egységesen 1200 Ft/kg, legyen szó véres vagy májas hurkáról, a sütnivaló kolbász pedig 1700 forintba kerül az ő standján. Ő is megerősítette, hogy azok a kisebb vállalkozások tudták túlélni ezt az évek, akik saját maguknak termelték a takarmányt, valamint nagy előny az is, ha a vállalkozás alkalmazottjait maga a család adja.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?