Árrobbanás a henteséknél: a magyarok kedvenc csemegéjét is elérte a drágulás

agrarszektor.hu
2021-ben folyamatosan drágultak az élelmiszerek, tulajdonképpen nehezen lehetne olyan terméket találni, aminek ne ment volna fel az ára. A sertéságazatból élő kistermelők azonban mégsem emelhették az árakat úgy, ahogy az infláció és a piac megkövetelte volna. Magyarországon évszázadok óta elterjedt hagyomány télen, karácsony előtt, illetve karácsony után a disznótor. A legtöbb helyen viszont nemcsak a kamrák feltöltése a cél, hiszen mondhatni, hogy közösségépítő program is.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Idén számos problémával kellett szembenézniük a termelőknek, a koronavírus-járványtól kezdve, a növekvő energiárakon át, egészen a dráguló takarmányokig - és ez még mindig nem fed le minden gondot, pláne akkor, ha a sertésekről van szó. A HelloVidék által megkérdezett gazda elárulta, hogy azért tudott talpon maradni az évben, mert nem vásárolják a takarmányt, fölvásárlási áron érkeztetik be a telepre a kukoricát, árpát, magyar szóját. Emlékeztetett, hogy döbbenetesen felment az ára a takarmánynak, így amit a mezőgazdaság hozott volna a konyhára, azt feletetik a disznókkal. Tavaly októberben még 4500 Ft volt mázsája, januárban hirtelen 8000 forintra emelkedett. A napi takarmányozásuk 100 ezer forintot tett ki még decemberben, januárban már 160 ezerből etették a jószágot, miközben az élő disznó felvásárlási ára alig emelkedett, 10-15 százalékot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Megugrik a virsli és a szalámi ára is

A fent említett esetben a drágulás oka nem más, mint a bél áremelkedése:

Jelen pillanatban nem túl rózsás a helyzet, a disznóbél ára is emelkedett, a sóé, a fűszereké is. Sokan nem tudják, de a mangalica szalámit, amilyet mi is gyártunk, 4-5 cm átmérőjű, 50-60 cm hosszú, úgynevezett kuláré vastagbélbe töltik, úgy 60-70 dkg-os lesz egy ilyen szalámi. Na most egy ilyen bél ára viszont felment rendesen, ami azt jelenti, hogy egy kiló szaláminál 400-500 forintba csak maga a bél belekerül. Ha pedig juhbélbe töltjük a virslit, az egy kilónál már 500-600 forintos bélköltséget is jelent, ami nem kis pénz  

- fogalmazott a gazda.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy másik termelő elmondása szerint ilyenkor, a téli időszakban, karácsony előtt a sütnivaló kolbászt és a hurkát viszik a leginkább az emberek, de a füstölt karaj, a szárazkolbász vagy épp a tepertő is szépen fogy. A hurka ára például egységesen 1200 Ft/kg, legyen szó véres vagy májas hurkáról, a sütnivaló kolbász pedig 1700 forintba kerül az ő standján. Ő is megerősítette, hogy azok a kisebb vállalkozások tudták túlélni ezt az évek, akik saját maguknak termelték a takarmányt, valamint nagy előny az is, ha a vállalkozás alkalmazottjait maga a család adja.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?