Itt a lengyelek nagy terve: februártól áfamentessé tennék az alapvető élelmiszereket

Itt a lengyelek nagy terve: februártól áfamentessé tennék az alapvető élelmiszereket

agrarszektor.hu
Azt követően, hogy két hete az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, elfogadta a 0%-os élelmiszer ÁFA bevezethetőségét az uniós tagállamokban, a lengyelek benyújtottak egy indítványt az Európai Bizottságnak arról, hogy az ország ÁFA mentessé tenné az alapvető élelmiszereket. Habár válasz még nem érkezett, de a lengyel miniszterelnök szerint a Bizottságtól függetlenül, februári kezdettel, legalább hat hónapos időszakra nullára fogják csökkenteni az alapvető élelmiszereket terhelő ÁFA mértékét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az ECOFIN két hete (pont a lengyelek kezdeményezésére) elfogadta a 0%-os élelmiszer ÁFA bevezethetőségét az uniós tagállamokban - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Továbbá tájékoztatott arról, hogy a közelmúltban be is nyújtott egy indítványt az Európai Bizottságnak arról, hogy Lengyelország ÁFA mentessé tenné az alapvető élelmiszereket. Erre a kezdeményezésre egyelőre nem érkezett válasz, de a miniszterelnök szerint 

Igen valószínű, hogy a Bizottság válaszától függetlenül februári kezdettel, legalább hat hónapos időszakra nullára fogjuk csökkenteni az alapvető élelmiszereket terhelő ÁFA mértékét. Mindent el fogok követni annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körben hozzunk olyan lépéseket, amelyekkel megfékezhetjük a meglódult, novemberben 7,8%-ot elérő inflációt, és pajzsot képezhessünk gazdaságunk védelmére.

Lengyelországban az infláció négy hónapnyi folyamatos emelkedést követően már októberben is 6,8%-os volt, ami a novemberi adat nélkül is 20 év óta a legmagasabb inflációs ráta az országban, az utóbbi 2 év során pedig végig a lengyeleknél volt a legnagyobb a pénzromlás mértéke az összes uniós tagállam közül. Ez a Morawiecki által bejelentett 10 milliárd zloty (2,13 milliárd euró, azaz több mint 780 milliárd Ft) összértékű inflációellenes "pajzs", azaz intézkedéscsomag többek között tartalmazza még az üzemanyag jövedéki adójának az EU-ban engedélyezett minimális szintre vágását, valamint az üzemanyagok és az elektromos áram 23%-os ÁFA-kulcsának 8 illetve 5%-ra csökkentését legalább a január-márciusi időszakban. A "pajzs" egy másik eleme, hogy a leginkább rászoruló ötmillió lengyel háztartás energiaár-kompenzációban részesül, melynek összege évi 400-1150 zloty (30-90 ezer Ft) között lesz a jövedelmi helyzettől függően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?