Dugig vannak az európai almatárolók: de aggasztó a helyzet a körteterméssel

Dugig vannak az európai almatárolók: de aggasztó a helyzet a körteterméssel

agrarszektor.hu
2021 végén csaknem 7 százalékkal több alma volt az európai tárolókban, mint egy évvel korábban. A WAPA jelentése szerint a kontinens körtekészletében ugyanakkor jelentős csökkenés volt tapasztalható a tavalyi év végén a 2020-as évben eltárolt mennyiséghez képest.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A WAPA 2021 év végi adatai szerint az Európában betárolt almakészletek mennyisége 4,92 millió tonna, ami 6,8%-kal több, mint 2020 azonos időszakában. Ez nem is meglepő, mert a 2021-es almatermés 11%-kal volt magasabb az előző évinél - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Ezzel szemben a körtekészleteknél 27%-os csökkenés tapasztalható (656,4 ezer tonna), ami főleg abból ered, hogy Olaszországban zuhanórepülést mutatott be a betárolt volumen. A készletek csökkenése egyébként nagyjából megfelel annak, hogy a 2021-es európai körtetermés 26%-kal volt alacsonyabb a 2020-asnál.

A WAPA jelentése szerint az Egyesült Államokban 2,6%-kal kevesebb a betárolt alma (1,91 millió tonna), melynek oka, hogy a legjelentősebb termelőnek számító Washington államban 4%-kal, 3 millió tonna környékére esett vissza a termelés volumene 2021-ben. Az USA betárolt körtekészlete viszont 21,6%-os növekedést mutat (224,3 ezer tonna) a 2020-as évhez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28