Berobbant a spanyol sertéshús a magyar boltokba: ezt az árut sózzák rá a vásárlókra

Berobbant a spanyol sertéshús a magyar boltokba: ezt az árut sózzák rá a vásárlókra

agrarszektor.hu
Az afrikai sertéspestis és a miatta elrendelt kiviteli tilalom miatt óriási túltermelés jellemző az uniós sertéshúspiacra. Noha néhány kiskereskedelmi lánc előre jelezte, hogy nem fognak élni az olcsó importhúsok lehetőségével, a CBA üzleteinek húspultjaiban mégis megjelent a spanyol sertéshús.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2022. február 1-jén életbe lép a 7 alapvető élelmiszerre - a csirkemellre, a csirkefarhátra, a sertéscombra, a 2,8%-os UHT-tehéntejre, a búza finomlisztre és a napraforgó-étolajra - bevezetett árstop. Január utolsó napjaiban pedig bekövetkezett az, amitől sokan tartottak: megjelent a húspultokban az import sertéshús - olvasható a Világgazdaság oldalán. A CBA üzletláncban több Príma boltban lehetett találkozni - a kötelező zászlós jelölés miatt a hazai árutól azonnal jól elkülöníthető, spanyol termékekkel. Az árak összehasonlítása már nehezebb, ugyanabból a húsféléből nem szerepelt egyazon pultban magyar és spanyolt termék, mindenesetre a CBA-ban kilónként 899 forintért kínált sertéslapocka az egyik Auchan áruházban akciósan volt 1199 forint, míg a CBA-s, 1399 forintért kínált spanyol csont nélküli sertéstarjával szemben a magyar tarja az Auchanban 1559 forint volt a hétvégén.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
Reméljük, hogy ez nem válik a napi gyakorlat részévé, és köszönjük mindazoknak a kiskereskedelmi láncoknak, amelyek korábban kinyilvánították, hogy állandó kínálatukban csak magyar sertéshúst tesznek ki a pultra, és ehhez tartják is magukat

- mondta el Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke.

A Lidl és az Aldi tavaly tett ilyen nyilatkozatot, de hozzájuk hasonlósan a magyar tőkehúst preferálja a Penny és az Auchan is, ellentétben a SPAR-ral, a Tescóval és a magyar láncokkal, vagyis a CBA-val, a Cooppal és a Reállal. Éder Tamás kifejtette, hogy a spanyol import megjelenése abból a szempontból is rossz, hogy a többi kiskereskedelmi láncot is hasonló lépésre késztetheti. A szakember azonban leszögezte, hogy a spanyol hús megjelenése az Európában kialakult túlkínálat egyik tünete, tehát nem arról van szó, hogy a spanyolok ennyivel olcsóbban képesek a sertéshúst előállítani, hanem arról, hogy megteltek a hűtőházak, és megindult a termékek bármi áron történő értékesítése, vagyis "kényszerlikvidálása". Az is igaz azonban, hogy az árstop növeli az ilyen lépések kockázatát
- tette hozzá Éder Tamás.

Az ágazat korábban nagy sikerként könyvelte el azt, hogy a 2021-es év második felében - amikor már kialakult a túlkínálat az európai sertéshúspiacon - sikerült elkerülni az importhúsok beáramlását. Ezt mutatják a külkereskedelmi adatok is, hiszen - a januártól októberig tartó időszakban - tavaly kevesebb sertéshúst importált Magyarország, mint egy évvel azelőtt.

A piaci helyzetet bemutatva Éder Tamás beszélt arról is, hogy az év eleji olaszországi afrikai sertéspestis-helyzet kialakulása előtt mindenki abban reménykedett, hogy az idei első félévben egy korrekció fog megindulni a sertéspiacon, és a kínálat igazodni fog a kereslethez. Az Európai Unió legtöbb országából ugyanis arról érkeznek hírek, hogy érdemi állománycsökkenés tapasztalható. Ha ennek eredményeként 1-2%-kal visszaesne a sertés-kibocsátás Nyugat-Európában, az egy magyarországnyi termelés kiesését jelentené, vagyis hatása lehetne a piacon. A csökkenő kínálat emellett reményt adott arra, hogy a valódi önköltségek szépen lassan az élő állat és a hús árába is be tudjanak épülni.

Ezt a várakozást zavarta meg az olaszországi eset, teljesen felkavarva a piacot. Így ahelyett, hogy a korábbi várakozásoknak megfelelő, felfelé mutató árkorrekció történt volna, a német árak még csökkentek is, mégpedig kilónként 3 centtel. A német jegyzés pedig meghatározó a magyar piacon is, hiszen a legtöbb nagy cég szerződéseiben ez a költség valamilyen módon szerepel az árképletben. Magyarországon egyébként kettészakadt a piac, mivel a kelet-magyarországi területeken a nagy román érdeklődés miatt kicsit jobb áron tudják értékesíteni a sertéstartók a nem szerződött állataikat, mint az ország középső vagy nyugati területein. Az élősertés-árak így kilónként 360-420 forint között mozognak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?