Brutális élelmiszerdrágulás jön Magyarországon: elkerülhetetlen az áremelkedés

Brutális élelmiszerdrágulás jön Magyarországon: elkerülhetetlen az áremelkedés

agrarszektor.hu
A takarmányárak emelkedése miatt elkerülhetetlen lesz, hogy emelkedjen a hús, a tej, a tojás, valamint a hús- és tejalapú feldolgozott élelmiszerek ára - mondta az InfoRádiónak a Hússzövetség elnöke.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Éder Tamás elmondta, hogy a gabonapiacon tavaly év vége óta tapasztalható drasztikus és folyamatos árnövekedés a teljes állattenyésztő ágazatot is érinti, tekintve, hogy egyes takarmánygabonák 30-50%-kal drágultak idén év elejére az egy évvel ezelőtti szintekhez képest. Ez pedig valamennyi állati eredetű termék árát is befolyásolja - írta meg az Infostart. Az állattenyésztésben az önköltség kétharmad részben a takarmány, különösképp a gabona árától függ.

Vagyis az önköltség az elmúlt 4-5 hónapban növekedésnek indult, ami elsőként a feldolgozók átvételi áraiban is megjelent, miután a tenyésztők elkezdték érvényesíteni a drágulást az értékesítési árakban. Mindezt a feldolgozók is be fogják építeni a következő hetekben-hónapokban az áraikba, így ezt meg fogják érezni már a fogyasztók is - magyarázta a hússzövetség elnöke.

Éder Tamás hozzátette, a szakmai érdekképviselet vezetőjeként konkrét árprognózist nem adhat, de az általa említett számokból lehet "számolgatni", a 30-50%-os takarmánydrágulásból, és abból, hogy ezek az állattartás költségének kétharmadát adják.

Érdemi áremelkedésről lehet szó, nem egy-két százalékról a következő hónapokban

- jelentette ki Éder Tamás.

Mindemellett a Hússzövetség elnöke azt is megjegyezte, a tavalyi év második fele - ellentétesen a világpiaci folyamatokkal - árcsökkenést hozott, kiemelten a sertés- és baromfihús esetében. Most viszont a húskészítmények - sertés, baromfi, marha - és tejtermékek mellett a tojás árának emelkedésére is fel kell készülni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint az önköltségek emelkedése mellett az afrikai sertéspestis és a baromfiinfluenza hatása is hozzájárulhat a fogyasztói árak fokozatos emelkedéséhez. Az áremelkedés nem csupán a magyar fogyasztókat érintheti, hasonló folyamatokat látni külföldön is, teszik hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06