Ezt okozta az árstop: tele vannak ilyen termékekkel a magyar boltok húspultjai

Ezt okozta az árstop: tele vannak ilyen termékekkel a magyar boltok húspultjai

agrarszektor.hu
A sertéságazat szereplői az év elején még okkal számíthattak arra, hogy 2021-ben jelentős emelkedés fog bekövetkezni a sertéshús árában, tekintettel a tenyésztést veszélyeztető tényezőkre, így például a takarmányok drasztikus drágulására, az afrikai sertéspestisre, valamint az export visszaesésére. Február 1-jétől azonban életbe lépett az árstop a sertéscombot illetően. De vajon milyen hatással volt ez az intézkedés a sertéshús árára? Hogyan érzik a szakemberek, mit mondanak a termelők ezzel kapcsolatban?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Évek óta komoly bajban van sertéságazat, de az állattenyésztés egészét nézve is hasonló a helyzet. A koronavírus-járvány, és annak hatásai mellett a sertés- és baromfiágazatban is vírusok tizedelték meg az állományokat. De a takarmányárakon keresztül az energiaválság nagyon komoly önköltség-növekedést és problémát jelentett az abrakfogyasztó ágazatoknak, illetve a kukorica terméskiesése sem tett jót - olvasható a HelloVidék oldalán.

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke januárban azt nyilatkozta az Agrárszektornak, hogy "a sertéságazat súlyos helyzetbe került az elmúlt év során az EU minden országában, így nálunk is. Mindenki reménykedett a sertéstenyésztőknél, hogy a végbement önköltségi növekedés lassan beépül az élősertés árába, ami természetesen előbb-utóbb kihathat a fogyasztói árakra is." A szakember emellett kiemelte, hogy a az év elején Olaszország két tartományában is megjelent az afrikai sertéspestis, ami újabb nehézségeket hozhat az EU sertéságazata számára. Mivel az ASP megjelenésére való hivatkozással a legfontosabb sertéshús importőr távol-keleti országok azonnal betiltották az olasz sertéshús bevitelét, félő, hogy az unión belüli átmeneti túlkínálat egy darabig még nem fog csökkenni, ami tovább hátráltathatja a megnövekedett önköltségek az élősertés árába való beépülésének a folyamatát.

Orbán Viktor miniszterelnök 2021. január 12-én, egy Facebook-bejegyzésben bejelentette, hogy a kormány hat élelmiszer (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell és 2,8%-os tehéntej) esetében beavatkozik az árak alakulásába, és visszaállítja azokat a 2021. október 15-i szintre. Az élelmiszerárstop 2021. február 1-jén lépett életbe és május 1-ig fog tartani. A rendelkezés alapján a csont és csülök nélküli sertéscomb ára ebben az időszakban kilónként legfeljebb 1420 forint lehet. Éder Tamás ezzel kapcsolatban jelezte, bíznak abban, hogy az intézkedés nem akasztja meg azt a folyamatot, ami nagyjából fél éve kezdődött el: hogy egyre több kiskereskedő vállalta, hogy csak és kizárólag hazai sertéshúsokat forgalmaz. A szakember beszélt arról is, hogy a Hússzövetségnél remélik, hogy megmarad a kialakult partnerség, és nem fogják olcsóbb import sertéscombbal helyettesíteni a hazait.

Ugyanakkor már most vannak jelei annak, hogy ellephetik a boltok polcait a külföldi termékek, ahogy az nemrégiben meg is történt az import spanyol sertéshússal, ami a CBA és a Príma boltokban bukkant fel, kilónként 899 forintos áron. Éder Tamás szerint a spanyol import megjelenése abból a szempontból is rossz, hogy a többi kiskereskedelmi láncot is hasonló lépésre késztetheti. A Hússzövetség elnöke azonban leszögezte azonban, hogy a spanyol import az Európában kialakult túlkínálat egyik tünete, tehát nem arról van szó, hogy a spanyolok ennyivel olcsóbban képesek a sertéshúst előállítani, hanem arról, hogy megteltek a hűtőházak, és megindult a termékek bármi áron történő értékesítése, vagyis "kényszerlikvidálása". Az árstop pedig növelheti az ilyen lépések kockázatát.

De hogy látják a helyzetet a termelők?

Kövér Zoltán gazda elmondása szerint nem a legjobb évüket élik, a termelő idén már ki se merte számolni a teljes költségvetését. Elmondása szerint a tavalyi évet is csak azért élték túl, mert nem vásárolják a takarmányt, hanem felvásárlási áron érkeztetik be a telepre a kukoricát, árpát, magyar szóját. Kövér Zoltán hangsúlyozta, hogy döbbenetesen felment az ára a takarmánynak, így amit a mezőgazdaság hozott volna a konyhára, azt lényegében feletették a disznókkal.

Tavaly októberben még 4500 forint volt a mázsája, januárban hirtelen 8000 forintra emelkedett. A napi takarmányozásunk 100 ezer forintot tett ki még decemberben, januárban már 160 ezerből etettük a jószágot, miközben az élő disznó felvásárlási ára alig emelkedett, 10-15 százalékot

- mondta Kövér Zoltán.

Ennek ellenére sem mertek a termékeik árához nyúlni, nehogy piacot veszítsenek, pedig még a bél ára is jelentősen megugrott az utóbbi hónapokban, amibe a kolbászt töltik. A termelő elárulta, hogy a hatósági ár az ő esetükben nem érezteti egyelőre a hatását, hisz mangalicát tenyésztenek, és annak a húsa többe kerül, viszont évek óta nem tudják utolérni magukat az áraikban, vagyis amit a piac valóban diktálna, mert nem lenne olyan magyar ember, aki vásárolni tudna tőlük.

Murányi József őstermelőnek 200 disznója és 13 kocája van, nagy fehér sertés és duroq fajtasertés, ez utóbbi is hússertés. A Murányi családi vállalkozásnak is az a szerencséje, hogy 14 hektár földjükön 500-600 mázsa kukoricát termesztenek a sertéseknek éves szinten, valamint 300 mázsa tritikálét, vagyis búza-árpa keveréket. Az őstermelő elmondta, hogy a takarmányok ára nagyon felment, de ők szerencsére saját maguknak termelik a takarmányt, mindent maguknak állítunk elő, de ha nyereséget akarnának, már rég árat kellett volna emelniük. Ennek ellenére eddig ezt nem tehették meg, mert a nagy multikkal nem versenyezhetnek.

Hála Istennek, az emberek értékelik a házias ízeket és a minőséget, egyre többen keresik a termékeinket, így a piacon mindig jól fogy a portékánk, ahogy a kisboltunkban is. Nálunk például a szárazkolbász kilója 2850 Ft, a kötözött sonka combból 1750 Ft kilónként

- mondta el Murányi József.

Arra a kérdésre, hogy az árstop hogyan érinti őket, a Murányi családi vállalkozás feje elmondta, hogy mivel saját árasak a termékeik, így náluk egyelőre nincs változás, nem befolyásolja a vállalkozásukat az intézkedés. Ugyanakkor beszélt arról is, hogy már ő is tapasztalta, van olyan tenyésztő és olyan bolt is, ahol, bár a sertéscomb árát tartják, de a többi sertéshúsét jelentősen megemelték. Murányi József kiemelte, hogy a friss sertéscomb kilóját már két éve 1400 forintért adják a boltukban és a piacokon, így nekik nem kellett csökkenteniük az áraikon. Muszáj középárfolyamon tartani a termékeiket, hogy se nagyon olcsók, se nagyon drágák ne legyenek, különben nem tudják felvenni a versenyt.

Folyamatosan dolgozzuk fel a húst, most kezdtük el gyártani a húsvéti sonkát a combból. Négy-öt hétig sóban áll, aztán egy-két hétig páclében, utána tesszük a füstre négy-öt napra. Ilyenkor 10 mázsa sonkát értékesítünk, kilónként 1750 forintért, ami, ha azt nézzük, hogy ez háztáji disznók húsa, és nem gyorspácolt, víztől csöpögő termék, kevésnek mondható. Egy 10 kilós nyers combsonka mire kész, elveszíti a tömege 20-30 százalékát legalább

- tette hozzá Murányi József.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?