Hivatalos: vége a három éve tartó szállítási tilalomnak Kína és Oroszország között

Hivatalos: vége a három éve tartó szállítási tilalomnak Kína és Oroszország között

agrarszektor.hu
Február 20-án lejárt az a vonatkozó szállítási tilalom, ami 2019 augusztus 10-étől volt érvényben Kína és Oroszország között. Kínának sikerült megoldania a növényegészségügyi problémákat, így újraindulhat az export.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A három éves zárlat oka hivatalosan az volt, hogy az orosz hatóságok növényegészségügyi problémákat találtak a kínai alma- és körteszállítmányokban - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ezekre a Kínában bevezetett intézkedések és a vámhatóságok növényegészségügyi részlege által adott garancia képében sikerült megoldást találni, így a kereskedelmi kapcsolat újraindulhat a két ország között - Kína évi 100-160 ezer tonna almát és 40-50 ezer tonna körtét szállított Oroszországba az embargó előtti időszakban.

Oroszország a világ legnagyobb almaimportőre évi 700 ezer és 1 millió tonna közötti behozatallal. Kína a világ legnagyobb almatermesztője és egyben legjelentősebb exportőre is átlagosan évi 1 millió tonnás kivitellel. A kínai alma legfőbb előnye olcsóságában rejlik, ezért olyan országok importálják, amelyek az alacsony árszegmensbe keresnek almát, míg Kína jelentős mennyiségben vásárol a világpiacon kiváló minőségű almát elsősorban Új-Zélandról, az Egyesült Államokból, Chiléből, Dél-Afrikából és Franciaországból.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?