Tele vannak az európai almatárolók: csak az a kérdés, hova kerül majd a java

Tele vannak az európai almatárolók: csak az a kérdés, hova kerül majd a java

agrarszektor.hu
A világ alma- és körtetermelő országait tömörítő World Apple and Pear Association (WAPA) legfrissebb jelentése szerint még mindig 7 százalékkal magasabb az európai raktárakban eltárolt alma mennyisége, mint az elmúlt év azonos időszakában. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) értesülései szerint az európai piacokra jelenleg a fehérorosz helyzet van a legnagyobb befolyással. A WAPA elnöke szerint a szervezet legfontosabb feladata a fogyasztás növelésének elérése.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A WAPA legfrissebb jelentése szerint február 1-jén az európai raktárakban elhelyezett alma volumene 3,607 millió tonna volt, ami 7%-kal magasabb a 2021-es év azonos időszakában mért mennyiségnél. Körtéből 408 ezer tonna található a tárolókban, ami 30%-kal kevesebb a tavalyinál - olvasható a FruitVeB oldalán. Philippe Binard, a szervezet elnöke szerint az európai piacokat jelenleg a belorusz helyzet befolyásolja leginkább, és ez a jövőben sem lesz másként. A nagyobb készletek miatt minden lehetséges erőfeszítést meg kell tenni a fogyasztás növelése érdekében. Az Egyesült Államokban az egy évvel ezelőttihez képest 1%-kal, 1,478 millió tonnára csökkent a betárolt almakészlet, viszont körtéből 32%-kal több, 149,5 ezer tonna található a raktárakban.

A WAPA legutóbbi ülésén főleg a déli félteke termésbecslésével foglalkozott, és almánál 7%-os, körténél pedig 6%-os visszaesést prognosztizált a 2021-es évi termésadatokhoz képest. A szállítási költségek növekedése, a hűtőkonténerek hiánya, az emelkedő termelési költségek és a geopolitikai bizonytalanságok várhatóan az exportált mennyiségek csökkenését eredményezik az idei évben.

A prognózis szerint az alma esetében 4,864 millió tonna várható a déli félteke nagy termelőinél. 2021-ben ez 5,217 millió tonna volt. A csökkenés elsősorban a brazil (-30%) és argentin (-11%) termés csökkenésének köszönhető. De kis mértékű visszaesés várható Ausztráliában (-3%) és Chilében is (-2%). Ezzel szemben Új-Zéland és Dél-Afrika várhatóan növeli termelését (15%, illetve 4%). Várhatóan 2022-ben is Chile marad a déli félteke legnagyobb almatermelője 1,455 millió tonnával, amelyet Dél-Afrika követ 1,163 millió tonnával, aztán Brazília 900 ezer, Új-Zéland 590 ezer, Argentína 445 ezer és Ausztrália 311 ezer tonnával. A Gala 1,706 millió tonnával továbbra is messze a legnépszerűbb fajta, bár összesített termése várhatóan 7%-kal csökken 2021-hez képest. A termés csökkenése ellenére a kivitel szerény mértékben, 1744 tonnával növekszik a prognózis szerint.

A körte esetében a déli félteke termelői arra számítanak, hogy a termés 1,229 millió tonnára csökken, elsősorban Argentína (-13%), Chile (-11%) és Ausztrália (-6%) alacsonya volumene miatt. Akárcsak az almánál, Új-Zéland és Dél-Afrika várhatóan 31%-kal, illetve 5%-kal növeli a termelést. A déli félteke legnagyobb termelője továbbra is Argentína 522 ezer tonnával, amelyet Dél-Afrika követ 492 tonnával, majd pedig Chile 122 ezer, Ausztrália 81 ezer és Új-Zéland 11 ezer tonnával. A Packham's Triumph marad is a legnagyobb mennyiségben termelt fajta, 444 ezer tonna, annak ellenére, hogy 2021-hez képest a volumen 4%-kal csökken, amelyet a Williams' bon chrétien követ 306 ezer tonnával. A kiviteli adatok várhatóan 6%-kal csökkennek 2021-hez képest, összesen 641,207 ezer tonnára, főként az argentin export 14%-os visszaesése miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?