Kegyetlen, ami történik: ez a gyümölcs 81 százalékkal drágult meg idén

Kegyetlen, ami történik: ez a gyümölcs 81 százalékkal drágult meg idén

agrarszektor.hu
Az avokádó ára 81 százalékkal emelkedett idén Mexikóban - amely ország a gyümölcs legnagyobb termesztője - ezzel pedig 24 éves csúcsot döntöttek meg. Az avokádó legnagyobb felvevője az Egyesült Államok, de az egzotikus gyümölcs mostanra már az európai, így a magyar boltokban is állandó jelleggel kapható.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A legfrissebb hírek szerint egy 9 kilogrammos ládáért már 760 pesót, vagyis 12700 forintot is elkérnek Michoacán államban, ahonnan a legtöbb avokádó származik. A mexikói avokádótermelés 8%-kal csökkent a 2021-2022-es mezőgazdasági évben egy évvel korábbi rekordhoz viszonyítva, a gyümölcs ára viszont 81%-kal nőtt idén - írta meg a Napi.hu a Mexico News Daily értesülései alapján.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A mexikói avokádó legnagyobb felvevőpiaca - nem meglepő módon - az USA, ahol már fejenként évi 4 kilogrammot fogyasztanak az emberek, a dupláját a 2010-es mennyiségnek. Ennek 15%-át Kalifornia biztosítja, de az Egyesült Államokban elfogyasztott avokádó több mint 80%-át a mexikói gazdák adják. Ez a hatalmas kereslet olyan értékessé tette a gyümölcsöt, hogy gyakran "zöld aranynak" nevezik.

A legnagyobb amerikai avokádóforgalmazó, a Mission Produce szerint tavaly kissé megdöccent a gyümölcs iránti kereslet, ugyanis sok árérzékeny piacon az olcsóbb forrásokat keresték. Ez számításuk szerint 18%-os mínuszt jelentett. A cég egyébként 50%-kal emelte az árait. És hogy mekkora piac is az avokádóé, azt jól mutatja, hogy amikor idén februárban az amerikai kormány egy hétre leállította a gyümölcs exportját, mert egy amerikai gyümölcsellenőr fenyegető hívást kapott a mexikói termelők naponta 7,7 millió dollár veszteséget könyveltek el.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Mezőgazdasági kilátások 2021-2030 jelentése szerint az avokádó 2030-ig a legkeresettebb trópusi gyümölcs lesz a világon. Az előrejelzések 2030-ban 12 millió tonna termelésre számítanak és magas értéke miatt a globális exportja 8,2 milliárd dollárt tesz majd ki. A kedvező termesztési feltételek miatt az avokádótermelés 74%-a Latin-Amerikában és a Karib-térségben marad, de egyre többfelé telepítenek avokádóültetvényeket.

Azonban arról sem szabad elfeledkezni, hogy egy avokádóültetvény rendkívül nagy vízigényű. Egyes számítások szerint 272 liter öntözővíz fogy el, mire 2-3 darab közepes méretű avokádó leszüretelhető, és az új ültetvények a korábban honos erdők kárára létesülnek például Mexikóban, ami nagy megterhelést jelent az ottani víztartalékokra nézve.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03