Váratlan hírek érkeztek az európai dinnyepiacról: ez a hazai szezonra is hatással lehet

Váratlan hírek érkeztek az európai dinnyepiacról: ez a hazai szezonra is hatással lehet

agrarszektor.hu
Hamarosan itt a dinnyeszezon, sokak nagy örömére így nem meglepő módon a dinnyetermesztésen van a fókusz az elmúlt és az elkövetkezendő időben is. Görögországban például a fóliás termesztésnek gyakorlatilag vége, innentől a Peloponnészoszon már az alagutak alól jön a dinnye.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A termelői árak 0,33-0,38 euró között alakulnak, ami attól függően, hogy ki milyen messze van a piacoktól, és ki milyen méretű dinnyét képes termelni, nagyjából a tavalyi években szokásos árszínvonalnak felel meg, ami azt jelenti, hogy a termelőknél még a megemelkedett költségekkel is képződik valamennyi haszon. Tavaly ilyenkor már látszódott, hogy rengeteg lesz a dinnye, és a termelők nem is tudták a teljes mennyiséget eladni, ilyen gondok viszont az idén nincsenek, a turistaszezon beindulásával jelentősen megnőtt a felvásárlói kereslet. Egyre több dinnye lép a piacra, de a tavalyihoz képest összességében annyival kisebb a termés, hogy a tavalyihoz hasonló drasztikus, 0,06 euró/kg-ra történő árzuhanás nem fordulhat elő - írja a FruitVeb Sándor László, a Nunhems Hungary Kft. termékspecialistájával történt beszélgetés alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az olasz és a spanyol helyzet

A Róma alatti Latina régióban a fóliás termesztés legvégén járnak, a nagy testű, hosszúkás dinnyék ára a 0,5-0,55 euró/kg közötti sávban alakul (ez legfőképpen a Caravan fajta). A szezon legelején még 0,85 euró/kg árat fizettek a felvásárlók, a termelők pedig összességében elégedettek a mostani árszínvonallal, bár legalább 30%-kal nőttek a termelési költségek az idén a tavalyi évhez képest. A szabadföldi, alagutas termesztés egyelőre nem indul, csak nagyjából egy hét múlva. Sárgadinnyénél egyértelmű területcsökkenés mellett igen szépen alakulnak az árak: az induló árszint 1,8-1,9 euró/kg volt, és most is 1,2 euró/kg körül alakul, ami magasabb a tavalyinál. Olaszországban a május kiválóan indult, és ez minden bizonnyal júniusban is folytatódik: meleg idő várható, Dél-Olaszországban már megkezdődött a turistaszezon korai szakasza.

Az almeríai szezon (hajtatás) a napokban fejeződött be, és ezt a szezont a spanyol termelők összességében jónak ítélik meg. Ez még annak ellenére is így van, hogy nagyon gyenge terméseredményeik voltak, mivel az árak kompenzálták a kieső mennyiséget: a hajtatási idény végén még mindig 0,75 euró/kg körül mozog a termelői ár szintje. Nem volt tehát erős kínálat az exportpiacokon, de a nyugat-európai kereslet sem volt erős a szokásosnál hűvösebb késő tavasz miatt (azaz, ha jobb termésük lett volna a spanyoloknak, nem biztos, hogy el tudták volna adni). Az Almeríát általában követő Murcia régióbeli Campo di Cartagena alagutas termesztés még nem indul el a fóliás termesztés végét követően, tehát itt egy 10 napos szünetre kell számítani. Murcia tartományban az időjárás nem volt kegyes a termelőkhöz: az őszi és téli aszály után, de még a hó előtt jött a jég, ami jelentős csúszásokat okozott az állományok fejlődésében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogy állnak itthon a termelők?

Hazánkban az idei időjárás jóval kedvezőbb volt a dinnye szempontjából a tavalyinál, ezért előrébb is jár az állományok fejlettsége. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idei év felel meg az utóbbi 10 év átlagos szezonalakulásának: az első alagutas dinnyéket már június 20. környékén fogják szedni, de a nagyobb tételben megjelenő árura június legvégén számíthatunk, ekkor indul majd be igazán a kínálat a kiskereskedelmi láncokban is. (A hajtatott termelésből már pár napon belül megkezdődik a betakarítás, de ez az összes belföldi dinnyefelületnek mindössze néhány százaléka, de kínálatbővítő jelleggel hamarosan már lehet magyar dinnyét kapni a boltokban. A magyar piacon nagy tételben a hazai dinnye szeptember közepéig van jelen, de október közepéig-végéig még ezt követően is kapni belföldi árut). A nagy exportőr országokban erősen visszaesett a termőterület, a hozamok sem túl magasak, és legalábbis Spanyolországban biztosan a minőséggel is problémák lesznek. Minden adott tehát ahhoz, hogy az előző évekhez képest a magyar termelők az idén óvatos optimizmussal tekintsenek a közelgő dinnyeszezonra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 25. 05:59