Hiába van bőven, nem kell a németeknek ez a zöldség: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Az AMI jelentése szerint a múlt héten már bőven lehetett hazai uborkát kapni a németországi piacokon, de a tavalyinál 22%-kal drágábban. Az AMI információi szerint a kereslet fedezésére már elegendő lenne a belföldön megtermelt uborka jelentette kínálat a német piacokon. A gondot az okozza, hogy a kereslet a magas árak miatt visszafogott.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A piackutató intézet szerint az uborka termesztési feltételek jelenleg igen kedvezőek: az éjszakák nem túl hűvösek, a napos idő ellenére a nappali hőmérséklet eddig nem emelkedett szélsőségesen magasra. Június első hetében az előző év azonos időszakáéhoz képest országos átlagban 27%-kal többet költöttek a fogyasztók uborkára. A német nagybani piacokon a 400 g és 500 g közötti belföldi termesztésű uborka jelenleg közel 22%-kal drágább, mint egy évvel korábban, míg az azonos fajtájú holland áru mintegy 15%-kal drágult. Az uborka iránti kereslet a vártnál csendesebb, és a jelentős reklámintenzitás ellenére ismét csökkent az uborkát vásárló háztartások aránya, olyannyira, hogy a mostani fogyasztás nem éri el a pandémiát megelőző kereslet szintjét. Az AMI szerint az akciókban szereplő termékeket jelenleg 0,49 euró/db (195 Ft/db) és 0,79 euró/db (315 Ft/db) között kínálják - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?