Hiába van bőven, nem kell a németeknek ez a zöldség: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Az AMI jelentése szerint a múlt héten már bőven lehetett hazai uborkát kapni a németországi piacokon, de a tavalyinál 22%-kal drágábban. Az AMI információi szerint a kereslet fedezésére már elegendő lenne a belföldön megtermelt uborka jelentette kínálat a német piacokon. A gondot az okozza, hogy a kereslet a magas árak miatt visszafogott.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

A piackutató intézet szerint az uborka termesztési feltételek jelenleg igen kedvezőek: az éjszakák nem túl hűvösek, a napos idő ellenére a nappali hőmérséklet eddig nem emelkedett szélsőségesen magasra. Június első hetében az előző év azonos időszakáéhoz képest országos átlagban 27%-kal többet költöttek a fogyasztók uborkára. A német nagybani piacokon a 400 g és 500 g közötti belföldi termesztésű uborka jelenleg közel 22%-kal drágább, mint egy évvel korábban, míg az azonos fajtájú holland áru mintegy 15%-kal drágult. Az uborka iránti kereslet a vártnál csendesebb, és a jelentős reklámintenzitás ellenére ismét csökkent az uborkát vásárló háztartások aránya, olyannyira, hogy a mostani fogyasztás nem éri el a pandémiát megelőző kereslet szintjét. Az AMI szerint az akciókban szereplő termékeket jelenleg 0,49 euró/db (195 Ft/db) és 0,79 euró/db (315 Ft/db) között kínálják - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?