Megdöbbentő, ami a mézzel történik a magyar boltokban: ezt jó, ha minden vásárló tudja

agrarszektor.hu
A méz sosem tartozott az olcsó élelmiszerek közé, de kétség nélkül kijelenthető, hogy megéri az árát - akkor, ha éppen nem 2-3-szoros áráért szeretnék ránktukmálni a nagyobb üzletekben. Fontos megemlíteni, hogy a drágulást nem a termelők okozták, hanem az üzemanyagköltségeket és az energiaárak emelkedését kalkulálták bele.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Csúcsévnek számít az idei a Dunántúlon méztermelés szempontjából. Somogyban harminc évvel ezelőtt volt ilyen bőséges a repce-, az akác- és a hársméztermés. Sajnos azonban nemcsak a mennyiség, hanem az ára is rekordokat döntöget: az egyik kereskedőlánc üzletében hatezer forintos áron kínáltak 900 grammos akácmézet. Az egyik közösségi oldalon köröz a fotója az aranyáron mért méznek - írja a sonline.hu. Mészáros János, a Zselic Méhészeti egyesület elnöke elmondta, hogy az akácot az idén 1800–2000 forint közötti áron vásárolták fel. Úgy érzi, hogy tavaly ráfáztak a kereskedők. Leszerződtek a mézre, ám a termés katasztrofális volt. Talán emiatt nem vállaltak be többet az idén.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, hogy szerinte a méhészek nem fognak emelni a termelői áron, mivel senki sem szeretné azt, ha a méz a nyakán maradna. A multiknál tapasztalható horroráraknak pedig semmi közük sincsen a felvásárlási árakhoz, a gázolaj és a fűtés ára befolyásolja inkább. A termelőktől felvásárolt mézet 30 fokon homogenizálják és üvegekbe töltik - ez a folyamat szintén emeli az árat. A Zselic Méhészeti egyesület elnöke szerint a piacon 3 ezer és 3800 forint között lehet akácmézet kapni, a reális ár 3200-3500 forint között mozog, amely már az infláció követését is tartalmazza. Ezért is fontos - és javasolja -, hogy mindenképpen próbáljunk meg közvetlenül termelőtől vásárolni a termékeket. Egy másik méhész, Juhász Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a felvásárlás megállt. A méhész egyébként tavaly 4 ezer, idén 4500 forintot kér az üveges akácméz kilójáért.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tavaly és idén is el tudtam adni a mézet, így nem esem kétségbe, s ha szükséges, árat is emelek. Jó minőségű mézet készítek, s biztos vagyok benne, hogy meglesz a piaca. A felvásárlási ár a hordós árat jelenti, 2000 forint a hordóban eladott termelői méz kilója. Vannak, akik az üvegbe töltött mézet olcsóbban adják, de úgy vélem, leértékelik a saját munkájukat a gyorsabb bevétel érdekében. Vállalni kell a minőséget

- mondta Juhász Zsolt, aki szintén a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet. A vásárlást ő is a termelőknél javasolja

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?