Rengeteg ilyen mézet árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Rengeteg ilyen mézet árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Méztermékeket ellenőrzött és vizsgáltatott be az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), a termelői mézek mellett a nagy szupermarketekben található mézek is górcső alá kerültek, 47 mintát nézett meg az egyesület az üzletláncokból. A laboratóriumi vizsgálatok alapján megállapították, hogy míg a termelői mézek szinte kivétel nélkül megfeleltek a minőségi követelményeknek, az áruházakban kapható termékek többségénél kifogásolható volt a minőség, sőt a mézek eredete is megkérdőjelezhető volt. Kiderült, hogy a bolti mézek többségében nincs, vagy alig van akácméz.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Száztizenhat mézterméket ellenőrzött és vizsgáltatott be eddig az idén az Országos Magyar Méhészeti Egyesület annak érdekében, hogy a hamis termékeket ki tudják szűrni a boltokból - írja a Magyar Nemzet. Így a termelői mézek mellett a nagy szupermarketek kínálatában szereplő mézeket is nézték, az üzletláncokból 47 minta került a laboratóriumokba. Az eredmények alapján elmondható, hogy míg a termelői mézek szinte kivétel nélkül megfeleltek a minőségi követelményeknek, az áruházakban kapható termékek többségénél kifogásolható volt a minőség, sőt a mézek eredete is megkérdőjelezhető volt.

A szakemberek rengeteg paramétert megvizsgáltak, nézték például a termékek szacharóztartalmát, amely a méz valódiságát, érettségét mutatja, és kiderült, hogy minden termék megfelelt a jogszabályban előírt mértéknek. A mézek cukortartalmának vizsgálata során megállapították, hogy a bevizsgáltatott 47 bolti mézből 28-at akácmézként kínáltak az áruházak, a termékek többségéről azonban kiderült, hogy nem felelnek meg a szükséges kritériumnak. Mindez a pollentartalom vizsgálata során is beigazolódott, a laboratóriumi ellenőrzések során ugyanis számos esetben az akác nyomát sem találták meg, helyette más virágok, főként a facélia pollenét mutatták ki. Ezzel szemben a termelői mézek ellenőrzése során szinte kivétel nélkül csak jó minőségű mézekkel találkoztak az ellenőrök.

Az ellenőrzött termékek között egyébként a mézhamisítási botrányba keveredett Klenáncz József üzeméből a boltokban fellelhető mézek is voltak. Az OMME eredményei alapján elmondható, hogy az üzletember akácmézei a pollenvizsgálat alapján egyáltalán nem tartalmaznak akácot. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?