Rengeteg ilyen mézet árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Rengeteg ilyen mézet árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Méztermékeket ellenőrzött és vizsgáltatott be az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), a termelői mézek mellett a nagy szupermarketekben található mézek is górcső alá kerültek, 47 mintát nézett meg az egyesület az üzletláncokból. A laboratóriumi vizsgálatok alapján megállapították, hogy míg a termelői mézek szinte kivétel nélkül megfeleltek a minőségi követelményeknek, az áruházakban kapható termékek többségénél kifogásolható volt a minőség, sőt a mézek eredete is megkérdőjelezhető volt. Kiderült, hogy a bolti mézek többségében nincs, vagy alig van akácméz.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Száztizenhat mézterméket ellenőrzött és vizsgáltatott be eddig az idén az Országos Magyar Méhészeti Egyesület annak érdekében, hogy a hamis termékeket ki tudják szűrni a boltokból - írja a Magyar Nemzet. Így a termelői mézek mellett a nagy szupermarketek kínálatában szereplő mézeket is nézték, az üzletláncokból 47 minta került a laboratóriumokba. Az eredmények alapján elmondható, hogy míg a termelői mézek szinte kivétel nélkül megfeleltek a minőségi követelményeknek, az áruházakban kapható termékek többségénél kifogásolható volt a minőség, sőt a mézek eredete is megkérdőjelezhető volt.

A szakemberek rengeteg paramétert megvizsgáltak, nézték például a termékek szacharóztartalmát, amely a méz valódiságát, érettségét mutatja, és kiderült, hogy minden termék megfelelt a jogszabályban előírt mértéknek. A mézek cukortartalmának vizsgálata során megállapították, hogy a bevizsgáltatott 47 bolti mézből 28-at akácmézként kínáltak az áruházak, a termékek többségéről azonban kiderült, hogy nem felelnek meg a szükséges kritériumnak. Mindez a pollentartalom vizsgálata során is beigazolódott, a laboratóriumi ellenőrzések során ugyanis számos esetben az akác nyomát sem találták meg, helyette más virágok, főként a facélia pollenét mutatták ki. Ezzel szemben a termelői mézek ellenőrzése során szinte kivétel nélkül csak jó minőségű mézekkel találkoztak az ellenőrök.

Az ellenőrzött termékek között egyébként a mézhamisítási botrányba keveredett Klenáncz József üzeméből a boltokban fellelhető mézek is voltak. Az OMME eredményei alapján elmondható, hogy az üzletember akácmézei a pollenvizsgálat alapján egyáltalán nem tartalmaznak akácot. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03